Снимка Булфото, архивСтраните от ОПЕК+ отхвърлиха упорити искания от най-големите

...
Снимка Булфото, архивСтраните от ОПЕК+ отхвърлиха упорити искания от най-големите
Коментари Харесай

ОПЕК+ каза не на Байдън: Картелът отказа да увеличи допълнително производството на петрол

Снимка Булфото, списък

Страните от ОПЕК+ отхвърлиха упорити претенции от най-големите консуматори на нефт, които накараха картела да усили доставките, с цел да охлади инфлацията на горивата и да постави завършек на енергийната рецесия, оповестява Telegram.
23 страни-износителки на " черно злато " по резултатите от министерските договаряния в четвъртък взеха решение да оставят неизменен индустриалния проект, контрактуван през лятото.
През декември, както и през предходните пет месеца, ОПЕК + ще добави 400 000 барела нови ежедневни доставки на пазара. Общото произвеждане на картела ще доближи 40,094 милиона барела дневно, само че ще остане с 3,759 милиона барела дневно по-ниско от преди рецесията.

ОПЕК+, припомняме, понижи производството с 10 милиона барела дневно предходната година след къса ценова война сред Русия и Саудитска Арабия. След година и половина страните от картела върнаха на пазара единствено 60% от конфискуваните доставки.
В резултат на това международното произвеждане изостава от търсенето, което се покрива от размери от търговски хранилища. В пика на пандемията в тях се натрупаха повече от милиард барела остатък, само че през лятото на 2020 година те бяха изцяло разпродадени, а до края на годината международните запаси може да са на най-малко след 8 години.

Администрацията на Джо Байдън, обезпокоена от покачването на цените на бензина до най-високите равнища за 7 години, по дипломатически канали настоя ОПЕК + да усили производството с 600-800 хиляди барела дневно, т.е. 1,5-2 пъти повече от проекта, споделиха източници на Bloomberg осведомен със обстановката.
Но подобен въпрос даже не беше издигнат за разискване, споделиха за ТАСС три източника в ОПЕК+. Според един от тях дневният ред на срещата е бил „ доста елементарен “ и не е включвал разискване на различни разновидности. Преговорите продължиха по-малко от час.

Въпреки че петролният пазар се възвръща, през четвъртото и първото тримесечие търсенето сезонно понижава, а в редица страни от Европейски Съюз да вземем за пример потреблението на петролни артикули към този момент понижава, изясни вицепремиерът Александър Новак, който представляваше Русия. решението.
„ Затова, въз основа на всички плюсове и минуси, ние имаме вяра, че тази тактика, която е създадена за увеличение с 400 хиляди барела, ще бъде вярна даже в интервал на ниско търсене “, добави той.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман сподели, че ОПЕК и администрацията на Съединени американски щати в действителност са обсъждали дейностите на петролния пазар. Но ОПЕК + ще добави повече от милион барела към пазара през декември, януари и февруари ”, акцентира той, добавяйки: „ Това към този момент ще бъде задоволително, с цел да покрие търсенето.
Във Вашингтон обаче не мислят по този начин. Goldman Sachs пресмята, че международните складове се изпразват със скорост от 4,5 милиона барела дневно. Това значи, че на света липсват два супертанкера всеки ден.

Според източници на Bloomberg администрацията на Байдън разисква незабавна продажба на нефт от стратегическия запас, който държеше 612,5 милиона барела в края на октомври.
Съединени американски щати към този момент разпродават запасите, само че го вършат деликатно: не повече от 20-30 милиона барела годишно. Като се има поради, че рафинериите употребяват 15 милиона барела на ден, а производството в страната се поддържа на 11,5 милиона барела дневно. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР