Снимка Булфото, архивПроверки за незаконно варене на ракия прави Агенция

...
Снимка Булфото, архивПроверки за незаконно варене на ракия прави Агенция
Коментари Харесай

От Агенция „Митници” алармират: Произведената в домашни условия ракия може да е отровна, ако ферментацията...


Снимка Булфото, списък

Проверки за нелегално варене на ракия прави Агенция „ Митници ”, която събира и акцизите от легално работещите казани. Нелегално създадената ракия може и да е рискова – отровна. " Проверките на профилираните дребни обекти за дестилиране са целогодишни, защото няма ограничаване за интервала на потреблението, само че най-вече са в дейния сезон на преваряване, какъвто е сега ", сподели пред bTV представителят на Агенция „ Митници ” Тамара Влайкова.

От началото на годината арестуваният етилов алкохол е 167 хиляди литра – домашна ракия, алкохол и различен алкохол. Само през октомври и ноември тази година са хванати 39 хиляди литра незаконно създаден алкохол. " Това е съществено количество, не става въпрос единствено за домашна ракия, посочи Влайкова.

Задържаният алкохол се ревизира посредством лабораторни разбори – при преваряване метилът е повече, в сравнение с при разреждане със алкохол. Не са засечени ракии с метил над допустимите количества за консумация ", сподели представителят на Автомагистрала. При варене на до 30 литра алкохол се заплаща половин данък, а над 30 литра – цялостната ставка. Варенето на ракия на двора, даже да е единствено за лична консумация, е нелегално.

То може и да е рисково, в случай че не са спазени софтуерните и санитарни условия. " За да се създаде качествена и добра ракия, доста значим е материалът – плодовете да са здрави ", разяснява токсикологът проф. Никола Александров. Важно е също ракията да се вари от хора, които познават добре технологията. Опасен е метиловият алкохол – той може да се получи, когато плодовете ферментират дружно с костилките, предизвести токсикологът. Той напомни, че алкохолът – и ракиите, и виното, са потребни в дребни количества. Собствениците на легални казани пък се оплакват, че не се вършат инспекции по дворовете, където постоянно се вари домашна ракия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР