Кадри: Нова телевизияЖурналистът Винсент Тановски смята, че за да се

...
Кадри: Нова телевизияЖурналистът Винсент Тановски смята, че за да се
Коментари Харесай

Журналист: Въвеждането на пазарната логика в университетите пречи на основната им функция

Кадри: " Нова телевизия "

Журналистът Винсент Тановски счита, че с цел да се притеглят фрагменти в образованието, с цел да стане въобще привлекателна тази сфера, това почва с почтено заплащане.

" Особено в случай че би трябвало да се сравнят със заплатите в други браншове. Независимо кои са тези браншове. Трябва да се има поради, че заплатата е единствено една част от многопластовата конструкция на висшето обучение. Трябва да има някаква отчетност на резултатите, само че в последна сметка единствено с съответна работна заплата могат да се привлекат съответни хора в областта на висшето обучение. Един голям проблем, който виждам, е навлизането на пазарната логичност в отчетността на университетите. Трябва да се има поради, че университетите имат напълно друга обществена функционалност. Би било обидно, в случай че ковачницата на елита на нацията получава незадоволително положителни пари. И когато това е обвързано с пазарната логичност, което в множеството случаи значи краткосрочна облага, това измества главната функционалност на университетите. Всеки пробва да притегли повече и повече студенти, без да се подсигурява след това качеството ", сподели той в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

Той приказва и за това, че междинната работна заплата в София е над 3000 лв.: " Ако би трябвало да индексират с инфлацията, може би по-скоро тези пари не стигат за живот в столицата. Това е плод на други неща обаче ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР