В годината, когато светът чества Пучини, Държавна опера Варна поставя

...
В годината, когато светът чества Пучини, Държавна опера Варна поставя
Коментари Харесай

Опера в Летния театър - Варна 2024 в годината на Пучини

В годината, когато светът празнува Пучини, Държавна опера Варна слага заглавията на великия композитор във фокуса на XV издание на Опера в Летния спектакъл 2024. Фестивалът, част от 77-мия креативен сезон на Варненската опера, ще предложи на публиката двайсет спектакъла с осем премиерни заглавия. И през този сезон насочна точка са тематичното и жанрово разнообразие, както и упоритостта варненската аудитория и гостите на града да се срещат със звезди от международна големина в спектакли на най-високо равнище. 

Опера в Летния спектакъл стартира на 15 юни с обичайния церемония концерт, този път отдаден на творчеството на Джакомо Пучини и Рихард Щраус по случай годишнините на композиторите, със специфичното присъединяване на оперната прима Александрина Пендачанска, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. 

Грандиозната балетна премиера на сезона – „ Катарина, или Дъщерята на разбойника “ (19.06) е невероятен театър, който се слага за първи път в България. Хореографската възстановка на Сергей Бобров съживява забравения за съвсем два века балет на Цезар Пуни и Жул Перо и събира на сцената 60 балетисти, като споделя историята за любовта сред художник и разбойничка освен с хубав танц, а и със специфичен език на жестовете. Голямата изненада за феновете е тройният край на балета.

Обединени от претекста „ 100 години Пучини “, в лятната стратегия участват най-вълнуващите произведения на гения. Продължава креативната колаборация на Варненската опера с Националната опера и балет на Албания в взаимна реализация на Триптиха от едноактни опери на Пучини – режисура на Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго (26.06), както и на „ Самсон и Далила “ на Камий Сен-Санс (23.07) и „ Бохеми “ с присъединяване на световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова (6.07). В две Пучиниеви функции изключителната Соня Йончева ще се срещне с публиката през август като Мими от „ Бохеми “ (6.08) и Чо-Чо Сан от „ Мадам Бътерфлай “ (10.08). На оперните диви ще партнират тенорите Антонио Гандиа и Рикардо Маси.

На огромна сцена прави премиерата си за България хитовият мюзикъл „ Дух “ (17.07, 28.08), основан по едноименния холивудски филм. Историята за любовта, която побеждава гибелта, е разказана в доста забавна театрална визия, от отлични артисти, с неповторимото наличие на Милица Гладнишка. В кросоувър концертите на Опера в Летния спектакъл ще оживее музиката от най-хубавите холивудски филми (28.06), а песните на рок легендите Pink Floyd (22.08) и Queen (27.08) ще звучат в акомпанимент на симфоничен оркестър, дирижирани от Роберто Молинели. Хореографът Сабрина Боско ще придвижи феновете оттатък океана с премиерния балетен театър „ Нощ в Ню Йорк “ (17.08). В афиша са и обичаните „ Българи от остаряло време “ на Ники Априлов (13.08) и „ Летящият холандец “ на Вера Немирова (11.07). Заключителната оперна церемония на 30 август с диригент Диан Чобанов е с присъединяване на солистката на Виенската опера Светлина Стоянова – най-младата българска международна звезда ще се показа за първи път във Варна. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР