Снимка Булфото, архивД-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател

...
Снимка Булфото, архивД-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател
Коментари Харесай

Хасан Адемов за вторите пенсии: НОИ определя размера и активната роля е на бъдещия пенсионер

Снимка Булфото, списък

Д-р Хасан Адемов, народен представител от Движение за права и свободи и ръководител на комисията по труда и обществената политика в Народно събрание, разяснява вторите пенсии пред   " Тези, които заплащат и чакат втора пенсия, имат потребност от повече информация, а преди да бъде признат и оповестен в Държавен вестник законът, няма по какъв начин да има осведомителна акция, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение ". 

По думите му има доста значима разлика сред пенсията от Национален осигурителен институт и пенсията по втория дирек:

" Национален осигурителен институт дефинира размера и дейната роля на бъдещия пенсионер е единствено да събере нужните документи за пенсиониране. Докато във втори дирек нещата са доста по-различни. Активната страна е тази на обезпеченото лице и то би трябвало да има информация, която да е навременна, справедлива и на понятен език, с цел да може да вземе осведомено решение ".

Д-р Адемов изясни, че осигурявалите се с минимални вноски няма по какъв начин да чакат от първия дирек пенсия, която да е друга от минималния размер 300 лв.:

" Ако получаваш минимална пенсия от Национален осигурителен институт и имаш в самостоятелната си партида средства, които не ти дават опция да получиш пожизнена пенсия за напреднала възраст, налага се да не ги прехвърляш в Национален осигурителен институт, тъй като 300-та лв. са обезпечени. Изгодата е да останат парите в частния фонд и в случай че са под 900 лв., както е казано в закона, да получат тези пари еднократно. Т.е. тези, които са на най-малък размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове ".

Той изясни, че същото се отнася и за оптималния размер на пенсиите, която към този момент 1440 лава, даже да добавиш в Национален осигурителен институт персоналната си партида, няма по какъв начин да получиш по-висока пенсия, тъй като има таван на размера.

Депутатът от Движение за права и свободи уточни в предаването " Неделя 150 ", че в листите им за идните избори ще има баланс сред млади и по-опитни специалисти, които да могат да осъществят целите на Движение за права и свободи, само че и на България. Като най-съществен той дефинира възстановяване на виталния статус на жителите.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР