Снимка: Булфото„Амбицията ни е да докажем, че държавните предприятия могат

...
Снимка: Булфото„Амбицията ни е да докажем, че държавните предприятия могат
Коментари Харесай

Нинова: Борим се със задкулисието в БСП, направихме реформа за пряк избор на председател

Снимка: Булфото

„ Амбицията ни е да потвърдим, че държавните предприятия могат да се ръководят добре. Знаете, има една мантра, че в случай че е държавно, не може. ВМЗ Сопот завършва на облага тази година, само че упоритостта ни е за по-добри резултати, за рационализация на производството и най-много за увеличение на приходите на хората. Лично аз не бях задоволена от това, което видях като заплати на служащите. “ Това съобщи в ефира на Дарик радио вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По нейните думи е значимо с работодателите да се откри естествения разговор, с цел да няма ядосани и остри реакция. Тя даде образец с диалозите, които е имала с представители на работодателите в Министерството на стопанската система и промишлеността за обезщетенията за цените на тока и след необорим диалог се е стигнало до решение помощта да се усили от 110 лева на 250 лева за мегаватчас. „ Да седнем и да беседваме какви са опциите да съвместим техните старания като работодатели, само че и обществения вектор в политиката на държавното управление, с цел да може и работещите в тези предприятия да се усещат добре “, прикани Нинова.

Според вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността страната би трябвало да влезе по-силно в държавните предприятия и въобще в стопанската система.

„ Разбира се, намесата на страната би трябвало да става на пазарен принцип. Кризата наложи много корекции, даже в европейската политика. Европейската комисия промени разпоредбите за държавна помощ – отвори ги да са по-широки и даде опция на страните да одобряват спомагателни ограничения.

На тематиката държавни предприятия считам, че огромната линия би трябвало да бъде по-засилена роля на страната в стопанската система. Например, в моя сектор в Министерството на стопанската система и промишлеността са външнотърговските представители на България в чужбина.

Роля на страната може да бъде тези представители да се засилват, да търсят пазари за български артикули, да се икономизира външната политика. Досега беше оставено всяко дружество да си търси лични благоприятни условия. Засилената роля на страната ще помогне с изключение на за по-висок Брутният вътрешен продукт, и за повишение на приходите. Защото, когато едно дружество се развива добре и печели, ще има средства и за увеличение на заплати “, разяснява Нинова.

„ Мобилните оператори желаеха да нарушат закона и личните си контракти, които са подписали с клиентите си, като желаеха нарастване на цените за 2020 година и за 2021 година, т.е. за два показателя, и то със задна дата, а законът им разрешава да усилят цените единствено за 2021 година “, уточни тя, наблягайки, че без намесата на министерството, увеличението на цените щеше да бъде двойно на настоящето.

По тематиката за връзките с Русия Корнелия Нинова съобщи: „ Имаме съдружно съглашение и се придържаме към него. Там сме записали, че ще поставим старания за възобновяване на разговора си в икономическата сфера, в културната сфера, в границите на Европейски Съюз и НАТО. В обединението не сме имали тежки несъгласия по този въпрос. Единни сме за следното: да се понижи напрежението и разговорът да се води с дипломатически средства. Не желаеме война. Не желаеме България да бъде въвличана във военни дейности. Мобилизираме лични сили за обезпечаване на един български батальон, който да бъде защитителен, без тези наши бойци да вземат участие на непозната територия във военни дейности. Нямаме разлики по това. “

Нинова акцентира, че нито Русия, нито която и да е друга страна би трябвало да командва решенията на българските институции извън и решенията би трябвало да се вземат независимо и само в отбрана на националния интерес. Тя бе безапелационна, че нови наказания биха навредили на българския народен интерес.

„ Най-притеснителни сега са растежът на цените, обедняването на хората и невъзможността на мнозина да си заплащат сметките. Мисля, че съответен отговор на този проблем даваме с бюджета за 2022 година Това е най-социалният бюджет от години наред. 20 милиарда лева са планувани за обществени действия. Това е съвсем една трета от всички разноски. И са най-много ориентирани в тези направления, за които ние като партия от години сме се борили “, уточни Нинова. Тя даде образец с безплатните детски градини и ясли, градежа на нови, вложения в градежи на физкултурни салони и здравни кабинети в учебните заведения, ремонт на културни институции. Тя обърна внимание, че най-сетне дребните отдалечени лечебни заведения ще получат в допълнение финансиране от бюджета, с цел да могат да оцелеят и всеки да има достъп до опазване на здравето. А финансовите средства за общините се усилват с 30%, като всички финансови вложения в България се повишават двойно – от 2.9% на 5.8% от Брутният вътрешен продукт.

„ Имаме една целенасочена политика за стабилизиране на стопанска система и средствата, които се генерират, с цел да отидат в обществена посока “, изясни вицепремиерът Нинова.

„ Ръстът на Брутният вътрешен продукт е очакван да е 4.8%. Това е добър напредък за тези спешни времена. Спад на инфлацията е очакван до 5.2% и спад на безработицата. Дългът никога не е несъразмерен и част от него е за възобновяване на страната. По-важно е да се види преразпределението на бюджета и тези пари защо се харчат. Това не са просто едни пари, които да се разпределят, а това е смяна в политиката. Има доста по-активна политика във връзка с демографската злополука. Тя се показва в доста повече средства за деца, за майки, за млади фамилии. Това е израз на смяна в политиката към младото потомство. Малките общински лечебни заведения най-сетне получават внимание, т.е. това е внимание към друго преразпределение в опазването на здравето. Освен, че ще им помогне да преживеят рецесиите, повече пари ще отидат до хората и по-високото ползване ще подтиква производството и стопанската система “, сподели още Корнелия Нинова.

„ Като партия ще продължаваме да отстояваме нашата политика за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен приход. Нашето предложение беше за 2018 година, сега обсъждаме вид за 2020 година Защото старите пенсии са към този момент доста несъответстващи на обстановката. Но с цел да има средства за това, би трябвало да има работеща стопанска система и повече хора на работа, които да внасят осигуровки. Не мисля, че увеличението на стажа и възрастта е съответна мярка, тъй като хората не могат да натрупат подобен стаж заради безработицата в последните години “, безапелационна бе тя. Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява още, че ѝ се желае методът, по който се притеглят младежи да са политиките, които предлага една партия, като по този метод младежите да вникнат в същността на политиката и политиките да се съставляват от млади лица. „ Затова направихме в Българска социалистическа партия преди 5 години промяна да ограничим мандатите на народните представители до три и по-късно да има промяна и да влезе младото потомство. Това беше тежка промяна, тъкмо с цел да отворим път на младежите. Т.е. имаме политики за младите, с цел да схванат, че тази партия мисли за тях и им взема решение проблемите, и опция те да се осъществят през политики като носители на това “, изясни Нинова.

„ Има закани и клишета за нов ляв план, само че още не сме чули какво съдържа този план и какво е всъщност новото. Ако следващият нов ляв план ще препише програмата на Българска социалистическа партия, това не е нов ляв план. Ако той бъде основан от остарели представители в политиката, и то някогашни членове на Българска социалистическа партия, това също не е ново “, разяснява Нинова поръчките за основаване на нов ляв план.

„ Мисля, че е рационално да се съчетае машинното и хартиеното гласоподаване – всеки да избира по какъв начин да гласоподава. Ние бяхме едни от най-силните последователи на машинното гласоподаване, само че реализирането му потвърди някои недостатъци. За мен най-голямото бе, че поради машинното гласоподаване доста падна изборната интензивност “, обърна внимание Корнелия Нинова. Тя се базира на социолози и анализатори, които регистрираха, че доста хора, изключително възрастните, се тормозят от машинното гласоподаване. Според нея ниската изборна интензивност е проблем за институциите и по този метод те стават нелегитимни.

„ Разбира се, контролът върху хартиено гласоподаване би трябвало да остане засилен, тъй като там се правеха най-вече злоупотреби. Плюсът на машинното гласоподаване бе, че се понижиха тези злоупотреби “, добави Нинова.

„ Плюсът на присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството е смяната, която започнахме от себе си – борбата със задкулисието, промяната за директен избор на ръководител. Това явно даде резултат. Нашата безспорна поредност като съпротива на ГЕРБ в последните години и предлагането на опция. Бяха ни залепили като част от статуквото и за един месец се превърнахме в допустим сътрудник за смяната. Но това е предишното, значимото е в този момент. За мен същинското доказателство за Българска социалистическа партия като партия, която се грижи за хората и партия на смяната, е ръководството. И тези неща, които към този момент започнаха да се случват, за нас са добър знак, че нашето присъединяване в ръководството е асъдействало да имаме най-социалния бюджет, да стартираме битката с монополите, да има засилена роля на страната в стопанската система. Това следва да го потвърждаваме и това е огромното предизвикателство за нас като партия – да потвърдим, че в ръководството ще отстояваме това, за което сме се борили години наред “, разяснява още водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР