Снимка: БТАСледвайте Гласове в Международен форум за кирилицата по инициативата

...
Снимка: БТАСледвайте Гласове в Международен форум за кирилицата по инициативата
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Недопустимо е историята да се подменя и преиначава

Снимка: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в

Международен конгрес за кирилицата по самодейността на вицепрезидента събра едни от най-изявените учени от 11 страни. Във видеообръщение президентът Румен Радев съобщи, че българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата. Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че историята не би трябвало да се преиначава в услуга на политическата обстановка, оповестява Българска национална телевизия.
" Днес кирилицата не е притежание само на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите сплотяват милиони хора. Кирилицата стопява дистанции. Азбуката ни служи на десетки народности по света. Ние, българите, сме призвани да бъдем пазители на кирилицата ", съобщи във видеообръщението си президентът Румен Радев.
Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че историята не би трябвало да се преиначава в услуга на политическата обстановка.

" Всеки един факт в историята извървява своя дълъг път на познанието. Необяснимо и неприемливо е историята да се подменя, услужливо да се не помни, с цел да обслужва политическа обстановка или геостратегически ползи. България даде на славянския свят книжовност, нематериалност и просвета и това не трябва да е обгърнато в незнание, да се забулва в полулъжа, да се използва за националистически лозунги. Днес, с присъединяване на авторитетни учени, се противопоставяме на опити и от Изток, и от Дапад да се подценява смисъла на двете книжовни школи. Светът се нагледа на експанзия и в историята, и в наши дни. Срещу похищението не трябва да се мълчи. Няма отминалост за културното ни завещание. Вече дванадесет века писмеността е нашият страж и ореол. Словото надживява вековете, то пронизва по-силно от мечовете ", съобщи Йотова.
От името на патриарх Неофит свещеник Поликарп посочи какъв брой значима е кирилицата за нашата еднаквост.
" Азбуката ни е и знак и на нашата славянска еднаквост. Именно в идентичността е един от проблемите през днешния ден. Днес все по-често ставаме очевидци на преднамерено загърбване на кирилицата и потреблението на латиницата. Нуждаем се от пазители и продължители на делото на Кирил и Методий ", прикани Поликарп, Белоградчишки свещеник.
" Дълбоко имам вяра в интелектуалната мощност на българите да градим мостове на съзиданието във времето ", добави служебният министър на културата Велислав Минеков.
Източник: Българска национална телевизия
 
 
 
07 Ное 202210407 Ное 202248607 Ное 2022166007 Ное 202215807 Ное 202218107 Ное 202241КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022125919 Окт 202269321 Окт 2022130824 Sep 20222475
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР