Снимка; БТАНавършват се 150 години от деня, в който Васил

...
Снимка; БТАНавършват се 150 години от деня, в който Васил
Коментари Харесай

С туристически поход, възстановки и поклонение отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола

Снимка; Българска телеграфна агенция
Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се трансформира в легенда. Тези години бележат не гибелта, а безсмъртието на Апостола.

На 19 февруари коленичим още веднъж пред паметника на Левски в центъра на София. Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са разнообразни пояснения за това. Дали е възприятието за виновност, че никой на времето не е съумял да го избави в пътя му към София, дали тъй като почитаме повече Възкресението, в сравнение с Рождеството, тъй като след гибелта си Левски възкръсна в националната памет. Един светец, напуснал църквата, бунтовник, проповядващ европейската концепция за съгласие с всички нации, герой за национална независимост, който не се пробва да ограничи свободата на другите, монах и герой против корупцията, както в този момент е съвременно да го назовем, без самият да е подкупен.

Васил Левски е хванат на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до през днешния ден не е потвърдено кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого тъкмо са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски построява отбраната си на основите на правата на християните, съгласно турския Хатихумаюн, с цел да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от активността на Димитър Общи, с цел да избегне престъпни обвинявания. Смъртната присъда е издадена на 14 и е доказана на 21 януари 1873 година

Процесът приключва, а съгласно историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функционалностите на съд, което е неприемливо по законите на самата империя. 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, само че обичайно датата се отбелязва на 19-ти – тогава той още не е навършил 36 години.
В Ловеч означават гибелта на Васил Левски
С туристически поход, две исторически възстановки, боен обред и гражданско поклонение продължава отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола на свободата в Ловешко.

От 8:30 часа е обичайният туристически поход „ По стъпките на Апостола “, който ще тръгне от Ловеч през историческата околност „ Пази мост “ до Къкринското ханче. Организатор е Туристическо сдружение „ Стратеш “.

Следват две исторически възстановки, готови от екипа на Драматичния спектакъл, благодарение на Регионалния исторически музей. Първата – „ Началото на края. Последен ден независимост “, е от 10:30 часа на местността „ Пази мост “. Половин час по-късно присъстващите на Къкринското ханче ще видят възстановката „ Залавянето на Васил Левски “, както и военния обред, с присъединяване на Националния боен университет „ Васил Левски “.

В реализацията им вземат участие живописен и механически екип на Драматичен спектакъл – Ловеч, членове на районни клубове при Национално сдружение „ Традиция ” и жители на Ловеч, ангажирани с историята и революционната активност на Левски. Художественият екип включва режисьор, художник, композитор и актьори на театъра.

Вечерта, от 18:00 часа, за десета юбилейна година ще се състои възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. Тази година е под наслов „ 150 години величие ”. Организатор е ловешката патриотична гражданска организация „ Ловчанци ”.

Източник: БТА/БГНЕС
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР