Снимка: БТААржентина се класира за полуфиналите на Световното първенство по

...
Снимка: БТААржентина се класира за полуфиналите на Световното първенство по
Коментари Харесай

Лионел Меси и вратарят Мартинес поведоха Аржентина към полуфинал срещу Хърватия

Снимка: Българска телеграфна агенция
Аржентина се класира за полуфиналите на Световното състезание по футбол, откакто отстрани Нидерландия с осъществяване на дузпи.

Редовното време приключи 2:2, в продълженията двата тима не си означиха голове. Това наложи осъществяване на наказателни удари, където Нидерландия пропусна два пъти, а аржентинците вкараха четири от пет. Решаващото осъществяване беше на Лаутаро Мартинес, който изпрати отбора си в топ 4.

Техният идващ противник ще бъде Хърватия, която по-рано през днешния ден отстрани Бразилия, още веднъж след осъществяване на 11-метрови удари, заяви Българска телеграфна агенция.

Двукратните международни първенци от Аржентина водеха с 2:0 7 минути преди края на срещата и действително се виждаха на полуфинал. Нахуел Молина преди почивката и Лионел Меси през втората част от дузпа осигуриха триумфа на „ гаучосите “. Но по-късно влезлият от пейката Вут Вегхорст вкара на два пъти и изпрати мача в продълженията. Особено шокиращо беше второто му попадение, паднало след триково осъществяване на свободен удар след края на добавеното време.

За Меси това беше гол номер 23 на огромни конгреси за страната си – на Световно състезание и на Копа Америка, както и 5-и на шампионата. Двата тима се срещнаха през днешния ден за шести път на Световно състезание, като Аржентина имаше до през днешния ден две победи, само че все след осъществяване на дузпи. И през днешния ден това се случи за трети път.

В първите 20 минути мачът беше равносилен, като Аржентина владееше повече топката. А Лионел Меси – огромната звезда на гаучосите, насочи неакуратен удар в 22-ата минута. В 33-ата минута Родриго де Паул стреля, само че едва и в ръцете на Ноперт. Само две минути по-късно Аржентина излезе напред в резултата с помощта на гениално отиграване на Меси.

Геният на Аржентина потегли на дрибъл през центъра, събра двама бранители, само че съумя да пусне топката сред двамата оранжеви бранители. Там Молина съумя да се вклини и търколи топката по диагонала във вратата.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал направи две промени на почивката и „ лалетата “ започнаха по-активно втората част, до момента в който Аржентина се беше прибрала в своята половина и чакаше празни пространства. В 61-ата минута Меси можеше да накаже нидерландците за повторно, откакто беше повален пред наказателното поле. Но ударът му от свободен удар не откри задачата.

Аржентина направи значима крачка към топ 4 на Световното в 73-ата минута, когато съдията Матеу Лаос отсъди дузпа за нарушаване на Дензъл Дъмфрийс против Кристиан Ромеро. Лионел Меси вкара от бялата точка без Андрийс Ноперт да помръдне от линията на вратата. Това беше трета дузпа за Аржентина от началото на Световното състезание и втора маркирана.

7 минути преди края на постоянното време обаче „ лалетата “ върнаха едно попадение посредством резервата Вут Вегхорст. Той засече с глава центриране от дясно от Стивън Бергхюис, изпревари Лисандро Мартинес и остави вратаря Емилиано Мартинес без шансове. Само две минути по-късно Бергхюис от десетина метра можеше да изравни, само че мощният му удар се спря от външната страна на мрежата, печелейки единствено ъглов удар.

В оставащите минути Нидерландия опита да изравни, а и съдията от Испания даде спомагателни 10 минути. Пренесоха шестима футболисти в преди позиции, включително и Върджил ван Дайк – снажният централен бранител. Но драмата в тази среща нямаше край и Нидерландия стигна до 2:2 даже след края на добавеното време. Вут Вегхорст завоюва фаул пред дъгата на наказателното поле, който беше изпълнен необикновено от Копмайнерс. Халфът на италианския Аталанта търколи топката през отбраната, Люк де Йонг се реалокира, а Вегхорст падайки изпревари бранител и вкара през вратаря Емилиано Мартинес.

Първото продължение мина напълно със защитни дейности, само че при започване на втората част Нидерландия пропусна посредством Люк де Йонг. В 115-ата минута пък Върджил ван Дайк подложи тялото си при удар на Лаутаро Мартинес и лалетата се избавиха с корнер. Секунди по-късно Енцо Фернандес можеше да вкара посредством и на рикошет, само че този път Ноперт имаше шанс. Надмощието на аржентинците ставаше все по-изявено, само че пък и времето вървеше към края. Резервата Лаутаро Мартинес се отскубна от отбраната на Нидерландия в 118-ата минута и стреля, само че вратарят Ноперт избави. Веднага по-късно и Меси имаше опция. А безусловно в последната минута Енцо Фернандес с диагонален отсечен удар тресна страничната греда, само че това беше всичко и съдията изпрати тимовете да дефинират кой ще извършва дузпите.

При наказателните удари отборът на Нидерландия започва ужасяващо, като първите двама реализатори Върджил ван Дайк и Стивън Бергюис не съумяха да преодолеят вратаря Емилиано Мартинес. До края те не съумяха да компенсират този пасив, защото играчите на Аржентина бяха съвсем прецизни. Накрая Лаутаро Мартинес постави точка на разногласието и изпрати отбора си в топ 4 на света.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР