Снимка: БТА Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на

...
Снимка: БТА Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на
Коментари Харесай

Литийно шествие отбеляза 146 години от Освобождението на София

Снимка: БТА

Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, както и пред Паметника на българските опълченци . Там Румен Петков, ръководител на партия АБВ, и Иван Таков, ръководител на " Българска социалистическа партия - София " и на групата на социалистите в Столичния общински съвет, поздравиха столичани по случай годишнината. Тържеството включваше и литературно-музикална стратегия.

Снимка: БТА

На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на съветската войска, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, напомнят от Столичната община.

Снимка: БТА

Бойните дейности за завладяването на София са с значимо стратегическо значение за по-нататъшното нахлуване на съветските войски в Тракия, защото градът е съществена база за доставяне на турската войска с муниции и снабдяване, напомнят от общината. След завладяването на Плевен (10 декември 1877 г.) съветското командване се насочва към София, сочи информация на отдел " Справочна " към Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

Западният отряд отпред с ген. Йосиф Гурко сполучливо минава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Руските елементи са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 година те минават в общо нахлуване и поредно завладяват околните до София села. Изправена пред действителната опасност от обграждане, турската войска на Осман Нури паша стартира бързо евакуиране в направлението Перник - Радомир. След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко отпред на войските си. Те са посрещнати тържествено от поданството с музика и песни. Завзети са огромни военни хранилища с муниции и снабдяване. В катедралния храм " Свети Крал " ( " Света Неделя " ) е отслужен признателен молебен за освобождението на София в наличието на генералите Гурко и Раух.

Снимка: БТА

По мотив годишнината от освобождението Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари от 13:00 часа в Северния парк . Историческата възстановка е с вход свободен. Организатори на събитието са регион " Надежда ", Сдружение " Национален съюз " Единение " и Сдружение " Обединени Балкани ". В историческите подиуми ще се включат близо 60 участници от Национален Съюз " Единение ", които ще потопят публиката в славните моменти от предишното под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР