Снимка: БТА На световната среща на българските медии в Казанлък

...
Снимка: БТА На световната среща на българските медии в Казанлък
Коментари Харесай

БТА събра в Казанлък български журналисти от три континента на 18-ата Световна медийна среща

Снимка: БТА

На международната среща на българските медии в Казанлък са показани 33 страни, участници са 40 български медии - 26 от 15 страни отвън България на три континента (Европа, Америка и Австралия) и 14 от България, както и три обединявания на публицисти и медии и журналистическия факултет на най-старото българско висше учебно заведение - Софийския университет " Свети Климент Охридски ", сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция. Гости на срещата са непознати публицисти от националните новинарски организации на 18 страни - сътрудници на Агенцията, добави той.

Знаменно шествие в памет на Христо Ботев под наслов " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира! ".
Снимка: БТА

" Да помислим какво значи свободата да приказваш пред свободна медия ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, посетител на Световната медийна среща. " Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка независимост и че е това изискване, без което демокрацията е невъзможна. И защото демокрацията е една думичка, която през днешния ден сме напът, както доста други думи, да изпразним от наличие, дано да си помислим какво значи независимост да приказваш и да приказваш на свободна публика ", сподели Йотова, осведоми Българска телеграфна агенция.

По думите й, упреците към публицистите неведнъж са свързани с тяхната независимост. " Казват: " Не сте свободни да говорите, вие сте подвластни. Вие зависите от финансите, от вашите притежатели, от политическите партии, от институциите и от какво ли не ". Хайде през днешния ден да се замислим и за втората страна на този орден - дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните стратегии, са задоволително свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения - като честност, като това да се погледнеш в огледалото, освен какъв брой си хубав и интелигентен, а да се замислиш дали в действителност си честен човек ", означи вицепрезидентът.

Снимка: БТА

Илияна Йотова се обърна към екипа и генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев с думите: " Само вие можете да съберете представители на толкоз български медии зад граница. Да поканите ваши сътрудници от водещи осведомителни телеграфни организации. Да съберете на едно място законодатели на словото ". Последните години Българска телеграфна агенция и сътрудниците от Българското национално радио направихте нещо, което десетилетия държавни управления, политици, болшинства, парламенти, организации не съумяха да създадат, а точно - да овластите българите зад граница, добави още тя.

Авторът на текста на песента " Една българска роза " Найден Вълчев
Снимка: БТА

" Благодаря на Розовата котловина, която преди 60 години по този начин ме зарадва да напиша няколко думички, които композиторите и изпълнителите трансфораха в крилата ария, която се запя по читалища, учебни заведения, от деца, от професионални сформира. През 2000 година беше удостоена с песента на столетието ", съобщи пред участниците във форума поетът Найден Вълчев, създател на текста на емблематичната ария " Една българска роза ".

Поетът Найден Вълчев и Илияна Йотова
Снимка: БТА

" Тя е родена от духа на Тракия. А тези траки, които са живели тук, къде ги, къде е страната им? Няма я, тъй като не са имали букви. А ние сме деятелите, приятелите на буквите. И на мен ми е доста драго да видя толкоз младежи, които служат на делото на буквите, на делото на просветителите. И като Ботевите четници носят в гърдите си словото, независимост, независимост, независимост. На думите, на мислите, на печата ", добави поетът.

Снимка: БТА

" Тазгодишната тематика на форума " Медии и независимост " е освен доста значима и навременна, само че и непрекъснат детайл от работата на медиите в демократичните общества ", сподели министърът на външните работи Иван Кондов пред участниците от медиите. По думите му свободата на медиите, свободата на изложение са едни от най-ценните следствия от нормите на демокрацията, правата на индивида и главните свободи. На представителите на медиите обществото разпорежда вяра и основна роля в отстояване на най-високи вероятни стандарти в процеса наедно с осведомителните потоци, уточни той.

Министърът на външните работи Иван Кондов
Снимка: БТА

" Нямам подозрение, че Българска телеграфна агенция е най-хубавият медиатор на един сходен сериозен спор ", съобщи министърът на външните работи. Той напомни, че през тази година честваме освен 30 годишнина от Световния ден на свободата на печата, само че и 75-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на индивида. Това е един в действителност сполучлив миг да потвърдим по явен метод своя ангажимент за поощряване и ценене на свободата на изложение, медийната независимост, независимостта на медиите, изключително в този ден, в който почитаме паметта на гениалния наш стихотворец и бунтовник Христо Ботев, съобщи Кондов.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова
Снимка: БТА

" Днес Казанлък ни събира освен поради розата , само че и поради признака да покажем, че в днешното разграничено време, българите могат да бъдат дружно, когато има какво да ги въодушевява и какво да последват. Тук има доста вдъхновяващи аргументи, които да ви накарат да се вдъхновите и дружно да преживеете празника ", съобщи кметът на града, хазаин на Световната медийна среща - Галина Стоянова, при откриването й.

55-ата Царица Роза на Казанлък Кристина Попова с нейните подгласнички
Снимка: БТА

" Мисля, че има два признака в тази среща - единият е, че ние българите можем да бъдем дружно. И тази дума, която политиците оскверниха, е доста същинска. Заедно да сме, едно да сме, е толкоз чисто ", сподели още Стоянова. " България не е София, Пловдив, Варна, България е на районите. Вгледайте се в Казанлък, то е едно прелестно място в центъра на България, има доста просвета и дух, тъй като тук българите в действителност са издигнали словото на фундамент ", добави кметът на Казанлък. " Радвам се, че толкоз доста публицисти от целия свят ще отразят тези " дребни " хора, само че велики, творили огромната България ", сподели още Галина Стоянова.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова
Снимка: БТА

Прочетен бе и приветствен адрес от министъра на образованието Сашо Пенов.

" Човешкото право, което е най-тясно обвързвано с медиите, е правото на независимост на мнение и изложение. Свободата на изложение ни демонстрира какъв брой значимо е това право за хората, с цел да се стремим към самоизява и достолепие ", се показва в поздрава на служебния министър на образованието и науката Сашо Пенов до генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Знаменно шествие в памет на Христо Ботев под наслов " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира! ".
Снимка: БТА

 

Участниците в срещата, домакините и гостите посетиха Музея на розата и Казанлъшката тракийска гробница и участваха на площад " Севтополис " на тържествения водосвет за благополучие по случай празника на Казанлък и формалната гала по издигане на знамето на града. Включиха се и в знаменното шествие под надпис " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира! ", което мина за първи път по улиците на Казанлък в символ на респект и благодарност към Христо Ботев и героите, починали за свободата на България. 

Тържествена гала на площад " Севтополис "
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР