Снимка Би Ти ВиПазарът на труда в България е дефицитен,

...
Снимка Би Ти ВиПазарът на труда в България е дефицитен,
Коментари Харесай

Президентът на КНСБ: Пазарът на труда в България е дефицитен, вече няма никакви кадри

Снимка Би Ти Ви
Пазарът на труда в България е липсващ, към този момент няма никакви фрагменти и диктува повдигане на приходите. Статистиката демонстрира, че през предходната година има 10% повдигане на заплатите, което демонстрира, че част от работодателите към този момент схващат тази нужда. Това разяснява в студиото на „ Тази заран ” на Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров.
По думите му все още в Румъния и Сърбия междинната заплата е с към една трета по-висока от тази у нас, Македония е с над 15% напред и единствено Албания е зад нас по приходи на Балканите. Той означи, че в северната ни съседка шивачките получават с 40% повече от тези у нас – въпреки да работят за едни и същи марки.
Димитров означи, че предходната година компаниите са спечелили 15 милиарда лева и в случай че влагат 20% от тях в фрагментите си, чиновниците биха получили приблизително по 100 лева от горната страна.
Според него лансираното от вицепремиера Валери Симеонов унищожаване на добавката за стаж е „ претоплена гозба ”, чието вероятно приемане е извънредно рисково, тъй като би премахнало единствения останал автоматизиран механизъм за повдигане на приходите. Такъв вид бонуси има в огромни компании в ред западни страни, уточни синдикалистът.
В отговор на довода, че не постоянно тези с повече стаж са по-добри експерти, той зададе въпроса: „ Искате ли да Ви оперира млад студент, който в този момент е приключил или професор с 25-30 година стаж? Няма по какъв начин да знаеш всичко, когато си приключил през вчерашния ден. За младите би трябвало да има други
бонуси ”.
В тази връзка президентът на КНСБ се разгласи за минимална заплата от 700 лева за висшистите, работещи по специалността си.
Той цитира данни съгласно които за 17 години 906 000 българи за отпътували в чужбина без хоризонт за връщане. Според него 1000 евро заплата отвън София би върнала у нас доста от хората, които в Германия все още получават почти двойно повече.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР