Снимка: БГНЕС Спецпрокуратурата няма да предлага споразумения на обвиняеми по

...
Снимка: БГНЕС Спецпрокуратурата няма да предлага споразумения на обвиняеми по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата няма да предлага споразумения по корупционни дела


Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата няма да предлага съглашения на обвинени по каузи за корупция по високите етажи на властта. Това стана ясно по време на доклада на проверяващите за предходната година, показан от ръководителя на структурата Иван Гешев в четвъртък.

От статистическите данни на спецпрокуратурата се разбра, че през 2017 година тя е постигнала неоправдателни присъди по над 80% от водените от нея каузи. Половината от тях обаче са след утвърдени от спецсъда съглашения.

" Голяма част от престъпната престъпност е осчетоводила пандиза като част от бизнеса. На него му е ясно, че би трябвало да подписа съглашение, откакто стигане до едно равнище, и колкото по-малко, толкоз по-насметка, с цел да може да излиза и да продължава да си работи. За тези каузи е по този начин. Но в случай че мислите, че ще има съглашения за корупция по високите етажи, доста се лъжете. Там битката ще е до последно ", показва типичния си жанр пред медиите Гешев.

От доклада му стана ясно още, че след последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които корупционните каузи бяха трансферирани на подсъдност от Софийския градски съд в спецсъда, внезапно се нараснал броят на сигналите за такива случаи от жители, неправителствени организации и институции.

" Образуваните преписки в отдел " Антикорупция " са съвсем два пъти повече от преписките в останалите три отдела на спецпрокуратурата, а точно 402 против 193 ", уточни Гешев.

Освен това той заяви и за растеж на настояванията за потребление на специфични разследващи средства, които по думите му били най-ефективният прийом за следствие на проведени незаконни групи, корупционни дейности и каузи за тероризъм. Спецсъдът обаче показал сериозно отношение, отказвайки 30% от тях.

Шефът на спецпрокуратурата не пропусна да засегне и битовата тематика, акцентирайки за проеден път неприятните условия на труд в спецсъда и неналичието на задоволително съдии, които да поемат доста нараствания размер работа.

" Чисто житейски, няма смисъл да работиш шест пъти повече или 100 пъти повече и да получаваш същите пари. Няма за какво да си го причиняваш. Това е всеобщият метод да разсъждаване. Плюсът на тази обстановка е, че в последната година и половина идват хора, които са стимулирани да си правят работата. Може да са малко, само че са качествени ", разяснява Гешев.

Колкото до написаните в Наказателно-процесуален кодекс бонуси за спецмагистратите, той означи, че те са " натурален развой и това не е изобретение на българския законодател ".

" Това е процедура, въведена в безусловно всички профилирани структури под друга форма в цялата Европа. Понеже доста постоянно се загатва Румъния, от профилираните прокурорски структури там получават заплатата като висши магистрати в техния висш съд, плюс % от горната страна, плюс
бонуси за съответни резултати. Това е разумният метод да постигнеш резултати. Това е европейски метод. Специализираната прокуратура е добра европейска процедура, която съществува във всички европейски страни. Не виждам за какво, от една страна да желаеме резултати в битката с престъпността, а въпреки това да не желаеме да вкарваме положителните европейски практики. Това значи, че някой има някакви други ползи и те не са съответстват с ползите на обществото и не съответстват с ползите, ориентирани в посока битката с престъпността ", заключи спецпрокурорът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР