Снимка БГНЕС Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/

...
Снимка БГНЕС Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/
Коментари Харесай

БАН планира протести по време на европредседателството


Снимка БГНЕС

Общото заседание на Българската академия на науките /БАН/ ще организира съвещание на 8 януари 2018 година, на което да разиска и при нужда ще предприеме протестно шествие в централните елементи на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 година, последвано от други протестни дейности.

Това обявив неделя ръководителят на оперативния щаб на митинга на Българска академия на науките проф. Бойко Георгиев на конференция в постройката на академията, минала под наслов " Повече няма да поносим ".

От Българска академия на науките оповестиха, че екзистенц най-малко, който упорстват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лв. - равнищата от 2009 година " Бюджетът за 2018 година е следващият пестник за учените в Българска академия на науките. Напрежението в академията ескалира ", съобщи проф. Славчева, представена от Българска телеграфна агенция.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова за, съгласно думите им, нарушаването на конституционното им право на възнаграждение, съответстващо на осъществената работа. Освен това те ще осведомят и представителството на Европейска комисия в България, посолствата на страните-членки на Европейски Съюз и интернационалните научни организации.

От Българска академия на науките упорстват за целево финансиране от държавното управление в размер на 38 млн. лева, с цел да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на Българска академия на науките с другите системи от Министерството на образованието и науката /МОН/.

От академията упорстват да се усили месечната стипендия на докторантите в Българска академия на науките и висшите учебни заведения до размер на една и половина работна заплата - до 765 лв.. В момента тя е 450 лв., а за 2018 година ще стане 500 лв., което е обидно малко съгласно тях.

Освен това те желаят да получават целево финансиране и съгласно резултатите от научно-изследователска активност на научните организации в сходство с извършеното оценяване от МОН през 2017 година, където институтите на академията са се класирали на първите места.

Професор Малинов уточни, че с получаваната бюджетна дотация Българска академия на науките извършва оперативна активност в интерес на страната - прогноза за времето, наблюдаване на сеизмична активност, мониторинг на Черно море, експертна активност и редица други. Академията заплаща и за членски импорт в интернационалните организации, в които България взе участие - интернационалните метеорологични системи и посланичество в посланичество в интернационалните научни организации за достъп до интернационалните системи с научна информация.

Освен това огромна част от средствата се изразходват и за заплащане на разноски за ток, вода и парно. Изплащат се и стипендии и прехрана на докторантите, като единствено в Българска академия на науките научните ръководители на докторанти не получават възнаграждения за това.

Доцент Ива Угринова осведоми, че с финансирането по разнообразни планове не може да се усили работната заплата, тъй като в редица стратегии разноските за хонорари са неприемливи.

Според проф. Славчева Българска академия на науките сега е в положение на провокиран саморазпад и този развой в най-близко време ще стане необратим. По думите й бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година убива академията постепенно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР