Снимка: архив, БулфотоПравославна музика и църковни песнопения, реплики на тухли

...
Снимка: архив, БулфотоПравославна музика и църковни песнопения, реплики на тухли
Коментари Харесай

С килим от рози и сапунени балончета ще дивим ЕС


Снимка: списък, Булфото

Православна музика и църковни песнопения, реплики на тухли от антична Сердика, килим от рози, букви, скрити из София, шоу със сапунени балончета, галерия, отдадена на символиката на възрожденския стол. Това са единствено част от нещата, наред с голям брой изложения и театрални постановки, с които ще се популяризираме пред Европа по време на БГ председателството на Европейски Съюз.

Над 4 млн. лева бяха отделени за културната стратегия по време на шестте месеца, в които страната ни и най към този момент столицата ще бъдат безусловно окупирани от гостите. Около 1,8 млн. лв. от тях са за кандидатстване на разнообразни БГ планове. Така при започване на декември излезе и класирането, като се оказа, че напорът е огромен.

От общо 485 получени плана са утвърдени 55 на стойност 1,65 млн. лева Така да вземем за пример Камерен хор " Средец “ печели с плана си " Музика от вековете “. Той ще е на стойност 32 000 лв., в границите на който ще бъдат изнесени 6 концерта с източноправославна музика.

Тук забавни са местата, където ще бъдат извършени събитията – Троянският манастир, криптата на храм-паметника " Св. Александър Невски “, Националният исторически музей в София и Националната изложба. Има и втори сходен план, който разпространява православната музика у нас.

Той е за 87 000 лева и с парите ще бъдат направени 4 концерта и издадени 3000 диска, които ще се раздадат по време на председателството. Става дума за православната музика, събрана от старини ръкописи от разнообразни манастири, архиви и фондохранилища.

Друг забавен план, който популяризира античната ни история, е така наречен Стена на вярата. Ще се изградят спонтанни грънчарски работилници в София и Пловдив. Идеята е всеки жител или посетител самичък да напише своите послания за обединена Европа върху пресни глинени тухли. Те от своя страна ще бъдат изпечени и вложени в строеж под формата на картата на Европа. Те ще бъдат направени от същия материал, от който са и тухлите антична Сердика. В самите работилници пък ще има занаятчии, облечени в старинни одежди.

Dnes.bg
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР