Снегът не ни изненада. Преминават доста мощни средиземноморски циклони един

...
Снегът не ни изненада. Преминават доста мощни средиземноморски циклони един
Коментари Харесай

Шефът на АПИ: Българските пътища са с добро качество, в Европа климатът е друг

Снегът не ни изненада. Преминават много мощни средиземноморски циклони един след различен, температурите паднаха внезапно. В момента всички автомагистрали са почистени, има ограничаване на тежкотоварното придвижване единствено в сектора Русе-Бяла поради злополука, само че скоро и там придвижването ще бъде освободено. Това сподели в предаването Още от деня по Българска национална телевизия ръководителят ан Агенция Пътна инфраструктура инж. Дончо Атанасов.

Всеки лидер би трябвало да се преценява с пътните условия, не е допустимо цялата републиканска пътна мрежа – 20 000 км, при зимни условия да бъде почистена до асфалт. Когато има снеговалеж, по европейските стандарти може да има до 3 см утъпкан път, а автомагистралата би трябвало да бъде почистена 2 часа след прекъсване на снеговалежа, посочи инж. Атанасов.

Мисля, че пътното поддържане е на положително равнище. Големият проблем е големият трафик на тежкотоварните камион – един или два тира са в положение да блокират половин страна. Затова ограничаваме тежкотоварното придвижване, уточни той.

Българските пътища – 44 000 км, работят в едни от най-тежките метеорологични условия, свързани с огромни температурни амплитуди. Другият проблем е многократното заледяване и размръзване на пътя за един ден. Оттам заради дългото неремонтиране на някои пътища, при влизането на вода в пукнатините стартира напукване и безусловно за часове се отварят дупки. Българските пътища са с положително качество, не трябва да сме такива нихилисти. В развитите страни от Европейския съюз температурните условия са други, съобщи шефът на АПИ.

През последните години сме създали пътища и сме ремонтирали автомагистрали с най-модерни уреди – там проблеми нямаме. Имаме проблеми с неремонтираните сектори, сподели инж. Атанасов. Премиерът е ядосан, министърът е ядосан, и аз съм ядосан, само че не сме спрели и за минута, когато е допустимо, да кърпим дупки. Това обаче не може да бъде правено, когато не разрешават метеорологичните условия, добави той.

35-40 години системата е недофинансирана. В последните години държавното управление отделя колкото е допустимо повече средства за пътни поправки. Амбицията ни е до 4-5 години да приведем републиканската мрежа в едно доста положително положение, сподели още инж. Дончо Атанасов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР