Сн.: БГНЕС България е в авангарда на общата европейска политика

...
Сн.: БГНЕС България е в авангарда на общата европейска политика
Коментари Харесай

Радев се подреди до Макрон в авангарда на общата европейска политика към Русия


Сн.: БГНЕС

България е в авангарда на общата европейска политика във връзка с Русия, сподели президентът Румен Радев на обща конференция с австрийския си сътрудник Александър Ван дер Белен в София.

" С визитата ми в Русия през втората половина на май и с визитата на френския президент Макрон, съвсем по същото време, ние организираме единна европейска политика във връзка с Русия. Целта е да се търсят всички благоприятни условия за открит разговор и за планове от взаимна полза “, сподели още Радев.

Освен инцидентното съвпадане във времето обаче, за съвпадане в методите на българския и френския президент към Путин и към Русия надали може да се приказва. Най-малкото заради обстоятелството, че Румен Радев, за разлика от Еманюел Макрон, непрестанно упорства за повдигането на европейските наказания против Русия поради противозаконната анексия на Крим. Освен това България остана една от дребното страни, които не изгониха съветски дипломати в символ на поддръжка към Англия, която уточни Москва най-вероятния причинител на похищението против двойния сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия. Това решение на българското държавно управление се оказа една от дребното точки на единодушие с президента Радев и с Българска социалистическа партия.

Особено отчетливо обаче бе разминаването сред българския и френския президент по отношение на въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция по цели на режима Башар Асад в Сирия в отговор на офанзива с химическо оръжие. Макрон бе този, който авансово разгласи, че страната му разполага с доказателства за осъществена химическа офанзива – нещо, което Москва и Дамаск отхвърлят. Впоследствие Макрон отбрани въздушните удари в Сирия, осъществени с присъединяване на неговата страна, а по-късно направи посещаване в Съединени американски щати, което го открои като водещ европейски съдружник на Америка.

В същото време, позицията на Румен Радев за западните удари в Сирия се приближи повече до съветската в сравнение с до европейската.

Радев ще посети Москва на 21 и 22 май във връзка Деня на българската просвета и книжовност, където ще продължи да работи за аудиенция на съветския президент Владимир Путин у нас.

В края на месеца е планувана и аудиенция на френския президент Еманюел Макрон в Москва.

За разлика от България обаче Париж изгони четирима съветски дипломати поради похищението против Скрипал. Преди визитата си френският външен министър разяснява, че президентът Путин се " меси на всички места в Европа и Съединени американски щати, с цел да отслаби демокрациите ни, тъй като счита, че това е потребно за страната му " и прикани да не се демонстрира уязвимост пред него.

Радев: Европейски Съюз да не пипа парите за кохезия и да работи повече с мигрантите

Президентът Румен Радев отхвърли предлагането на Европейска комисия http://www.mediapool.bg/es-planira-da-harchi-poveche-vapreki-brekzit-news278589.html идващия финансов интервал да се усилят средствата за сигурността и да се понижат за кохезия и земеделие.

" Смятам, че европейската сигурност и защита са безспорен приоритет, само че без кохезия, без действителна конвергенция рискуваме да се задълбочи разделянето вътре в Европа. А това е неприемливо, тъй като в такава обстановка защитата и сигурността губят своя смисъл ", сподели Радев.

" Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се понижи, това са средствата за кохезия ", добави той.

Освен това Радев е на мнение, че " Европа би трябвало да бъде доста по-ефективна и решителна що се отнася до рецесията с мигрантите ".

" Трябва да участваме доста повече и да подкрепяме родните страни на тези мигранти, с цел да могат тези страни да се развиват – би трябвало да подкрепим здравните им системи, системите на обучение и така нататък ", сподели той.

Според него Европейският съюз би трябвало да се ангажира доста по-сериозно в връзката със страните, от където идват търсещите леговище емигранти.

Дежурна поддръжка от Австрия за Шенген

Австрийският президент Александър Ван дер Белен от своя страна за следващ път поддържа присъединението на България към Шенгенската зона.

" Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме напъните на България, свързани със отбраната на външната граница на Европейски Съюз и се надяваме, че всички тези старания ще получат съответното самопризнание ", сподели той.

България е изпълнила техническите условия за участие в зоната за свободно пътешестване, само че някои страни се опълчват на приемането й поради проблемите в битката с корупцията и престъпността.

Австрия ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от България и в тази връзка Александър Ван дер Белен уточни, че целите на двете страни са идентични.

" Например що се отнася до тактиката, обвързвана със Западните Балкани. Силно се надявам, че срещата на върха в София през май в действителност ще докара до прогрес ", сподели той.

Ангажимент за повече австрийски вложения у нас

Австрийският президент уточни още, че Австрия има сериозен ангажимент към вложенията си в България.

" Ние доста се грижим и за това чиновниците, които работят в австрийски компании тук, да бъдат обучавани и квалифицирани. Австрийските компании имат доста добра процедура освен в България. Това е една дълготрайна инвестиция, те влагат в хората, освен в своите компании ", сподели той.

Радев от своя страна уточни, че стокообменът сред двете страни възлиза на 1.2 милиарда евро годишно.

" За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е удостоверение за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите връзки, основани на другарство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1.2 милиарда евро, а Австрия е водещ задграничен вложител в България ", сподели Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР