„Смятам, че Европа се завърна на Балканите в последната година,

...
„Смятам, че Европа се завърна на Балканите в последната година,
Коментари Харесай

Министър Захариева: Европа се завърна на Балканите

„ Смятам, че Европа се завърна на Балканите в последната година, тъй като Европейски Съюз осъзна, че без постоянни, проспериращи и мирни Балкани няма по какъв начин общият европейски план да бъде приключен “.
Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева на конференцията „ В търсене на съгласувана сигурност за напредък и разцвет: Стълб за стабилността на Европа “.
Организираното в София от английското списание " Икономист " събитие събра българския вицепремиер, европейския комисар Елжбиета Биенковска, заместник-министри на защитата, представители на европейската отбранителна промишленост, анализатори и политици, оповестиха от Министерство на външните работи.
Министър Захариева изброи някои провокации, само че и благоприятни условия за напредък и вложения в Югоизточна Европа.
„ Ако за България беше цел, освен това следвана сполучливо, да преодолее насъбраното напрежение в района, то към момента има проблеми, които не би трябвало да крием “, сподели министърът.

Като непосредствени провокации тя уточни продължаващия разговор сред Прищина и Белград и изхода на процедурата по решение на въпроса за името на Република Македония.
„ Но както бизнесът знае добре, всяко предизвикателство би могло да бъде и опция според от това по кой път ще поемем “, акцентира тя.
В речта си българският вицепремиер открои няколко обществени и политически трендове в района, които слагат по-сериозни стопански провокации, и разказа методите, по които общоевропейски политики могат да оказват помощ за превъзмогването им.
„ Основните трендове в Западните Балкани са понижаване на популацията, висока безработица, слаби институции, етноцентризъм, остаряло обучение и висока младежка безработица “, уточни тя, базирайки се на проучване на Института на Европейски Съюз за проучвания по сигурността.
„ Един от българските стратегически цели е свързаността на Балканите и се веселя, че той получи общоевропейска поддръжка “, сподели министърът. Тя добави, че районни начинания като Берлинския развой, финансирал Транспортен съюз в района, допълват общоевропейските старания.
„ Но нашата цел е да реализираме освен физическа съгласуваност, а също и цифрова, както и хармонизация на митническите условия да вземем за пример “, добави вицепремиерът. Като даде съответен образец, тя уточни, че тези ограничения ще възстановяват и ускорят бизнеса.
„ Помня изявление от предходната година на старшия районен началник на стратегия „ Транспорт “ в Световната банка Саймън Илайс, който уточни, че в случай че съберем часовете, прекарвани всяка година от камионите по границите на шестте страни в района, ще получим 3000 години “, сподели Захариева.

Като опция за задълбочаване на съдействието сред Европейски Съюз и района тя уточни вероятността шестте страни да бъдат канени за присъединяване в дебатите по бъдещето на общоевропейски политики. „ Такива тематики биха могли да вземем за пример да бъдат цифровия дневен ред, околната среда, превоза и енергетиката “, сподели тя.
Министърът приключи ревюто си с пожеланието „ да свържем хората и бизнеса, тъй като тогава политиците няма да имаме избор с изключение на да ги последваме “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР