Смята се, че по-голямата част от водата на нашата планета

...
Смята се, че по-голямата част от водата на нашата планета
Коментари Харесай

Учени с голямо откритие. Откъде е дошла водата на Земята

Смята се, че по-голямата част от водата на нашата планета е донесена от небесни тела. Най -новото проучване обаче демонстрира, че влагата се е образувала навръх Земята. Това се споделя в отчет на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, оповестен в списание Nature.

 Най-популярната догадка до през днешния ден е, че влагата е донесена на Земята след образуването на планетата, в развой на дълга и дейна бомбардировка от богати на лед небесни тела. Според американските учените обаче тя се е образувала тук, заради химичните реакции, които са се случили на младата ни планета.  
-->
ВИЖ ОЩЕ :

След поредност от наблюденията на далечни екзопланети се оказва, че доста дребни тела като Земята имат богата на водород атмосфера. Предполага се, че младата ни планета също е имала богата на водород атмосфера за интервал от няколко десетки милиони години. Докато водородът се е задържал в атмосферата, са се развивали разнообразни химични процеси.

Високата температура от повърхността, покрита с разтопена магма и съществуването в кората на разнообразни химикали, в това число желязо, силикати, натриеви оксиди, метан, О2 и въглероден диоксид, и то под плътния пласт водород, са основали спомагателен мощен парников резултат, безапелационни са учените.

Според тях, в такива условия на планетата, кислородът, освободен от магмата, е реагирал с водорода в атмосферата и се е образувала вода.



Авторите означават още, че издигнатият от тях модел е много резистентен на разнообразни начални условия. Образуването на вода по същата скица е допустимо при други температури и размери на небесното тяло, до момента в който стане прекомерно малко (което може да изясни неналичието на вода на Марс).

Освен това е допустимо на младата Земя да се е образувала доста повече вода, в сравнение с през днешния ден. Може би част от нея била изгубена вследствие на разпад под въздействието на слънчевата радиация и огромни удари на небесни тела, в това число този, довел до появяването на Луната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР