Смята се, че лидерът на частната военна компания Вагнер Евгений

...
Смята се, че лидерът на частната военна компания Вагнер Евгений
Коментари Харесай

От Пригожин до Немцов: опасният живот на критиците на Путин

Смята се, че водачът на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин е умрял при самолетна злополука. През юни той провежда опит за бунт срещу Кремъл, само че напът за Москва реализира съглашение с Путин. Детайлите към хипотетичната гибел на Пригожин още се обясняват, само че едно е несъмнено - критиците на Владимир Путин живеят рисков живот.

Септември 2022: Равил Манганов пада от прозореца на болничната си стая

Председателят на управителния съвет на съветския петролен колос " Лукойл "  Равил Манганов почина, откакто падна от прозореца на болничната си стая на шестия етаж. Полицията разгласи, че предприемачът се е самоубил, като беше посочено, че той е бил диагностициран с меланхолия. Освен това е имал и проблеми със сърцето. " Лукойл "  беше първата огромна съветска компания, която се разгласи против войната в Украйна.

Август 2020: Отрова върху бельото на Алексей Навални

Алексей Навални, един от най-яростните критици на Путин, колабира по време на полет от Томск до Москва и изпадна в кома. След спешно кацане в сибирския град Омск, Навални бе изпратен в болница, а по-късно бе изместен в болничното заведение " Шарите "  в немската столица Берлин. Там се откри, че е бил токсичен с новичок - химически невропаралитичен сътрудник, създаден в Съветския съюз.

След като се възвърне, Навални популяризира запис на телефонен диалог с човек, за който се твърди, че е сътрудник на съветското вътрешно разузнаване ФСБ. В него мъжът споделя, че бельото на Навални е било напоено с отровата. Русия отхвърли записът да е меродавен.

Август 2019: Зелимхан Хангошвили е убит в Берлин

Грузинският жител и етнически чеченец Зелимхан Хангошвили, който се е сражавал против Русия във Втората чеченска война, беше убит измежду бял ден в Берлин. Убиецът - съветският сътрудник Вадим Красиков, бе задържан на мястото на престъплението и наказан на пожизнен затвор.

Март 2018: Намазаната с отрова ръкохватка на вратата на Сергей Скрипал

Руският двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание на скамейка в парк в британския град Солсбъри, отровени с новичок. И двамата оцеляха, само че британката Доун Стърджес умря, откакто също е била в контакт с невропаралитичния сътрудник. Според английската полиция отровата е била размазана по дръжката на вратата на къщата на Скрипал.

Двама руснаци - Руслан Боширов и Александър Петров - бяха обвинени за отравянето на Скрипал.Снимка: picture-alliance/dpa/TASS/RT

2015: Борис Немцов е убит покрай Кремъл

Бившият заместник-премиер на Русия и неприкрит критик на Путин Борис Немцов беше погубен, до момента в който пресича мост над река Москва, покрай Кремъл. Докато се прибирал към дома си, автомобил стопира до него, а от вътрешната страна са изстреляни четири патрона, които попадат в гърба и главата му. Само няколко часа по-рано Немцов подлага на критика остро Путин в радиопредаване.

През 2017 трима чеченци бяха наказани за убийството му, само че и до през днешния ден не е ясно кой е поръчал покушението.

Юли 2009: Тялото на Наталия Естемирова е намерено в канавка

Естемирова, историчка и част от борда на съветската филантропична организация " Мемориал ", е открита мъртва в Ингушетия, няколко часа, откакто е отвлечена от вкъщи си в Грозни. Била е простреляна в главата и гърдите. Естемирова обвиняваше съветските служби за сигурност и отрядите на Рамзан Кадиров за отвличания и нарушавания на човешките права. Разследването на убийството ѝ остана без резултат.

Ноември 2006: Чаят с отрова на Александър Литвиненко

Бившият съветски скришен сътрудник Александър Литвиненко, който се трансформира в отстъпник и критик на Путин, умря в мъка в Лондон, откакто беше токсичен с радиоактивния Полоний-210. Неговата книга " Взривяването на Русия "  описва по какъв начин съветските служби стоят зад детонациите в жилищните здания в Москва от 1999 - метод да се оправдае войната против Чечения и да се циментира властта на Путин. Никой не беше измамен под отговорност за убийството на Литвиненко.

В своята книга Литвиненко разказва идването на Путин на власт като прелом, оркестриран от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).Снимка: Alistair Fuller/AP/picture alliance

Октомври 2006: Анна Политковская е убита в асансьор

Дисидентката и проверяваща журналистка Анна Политковская, която работеше за вестник " Новая газета ", беше убита в асансьора на блока си. Убийството беше осъществено на рождения ден на Путин. През 2004-а Политковская, която отразяваше войната в Чечения и съобщаваше за военни закононарушения, оцеля след опит за отравяне по време на полет в Русия. Петима души, за които се твърдеше, че са намесени в убийството ѝ, получиха дълги присъди, само че тези, които са дърпали конците, по този начин и не бяха осъдени.

Юли 2003: Ужасяващата гибел на Юрий Шчекочихин

Журналистът от " Новая газета "  Юрий Шчекочихин, който през 1990-те години беше народен представител от опозицията в Русия и се бореше против корупцията и проведената перстъпност, умря по отблъскващ метод след дълги мъчения, провокирани от хипотетично отравяне.

Кожата му почнала да се бели, а органите му един по един спрели да действат. Руските управляващи отхвърлиха да извършат аутопсия, а медицинските му досиета изчезнаха. По-късно в Лондон въпреки всичко бяха изследвани проби от кожата му. В нея бяха открити следи от талий - отровен тежък метал, употребен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Април 2003: Сергей Юшенков е убит пред дома си в Москва

Сергей Юшенков, един от водачите на партията “Либерална Русия ” и народен представител, беше убит с няколко патрона пред дома си в Москва. Изввършителите на убийството по този начин и в никакъв случай не бяха разкрити. Юшенков беше член на комисията по разузнаването към съветския парламент и един от най-отявлените критици на войната в Чечения и ФСБ.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР