Смолян. Общинските съветници от ПП ГЕРБ изработиха и внесоха правилник

...
Смолян. Общинските съветници от ПП ГЕРБ изработиха и внесоха правилник
Коментари Харесай

Смолян: Общинските съветници от ГЕРБ изработиха правилник за финансова помощ за новородено

Смолян. Общинските съветници от Политическа партия ГЕРБ създадоха и внесоха устав за реда и изискванията за разпределяне на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Смолян. Според Закона за нормативните актове той предстои на съобщение за обществени съвещания. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян . Според локалните депутати приемането на правилника ще бъде стъпка напред в вярната посока за развиването на община Смолян, като е належащо неин приоритет да стане запазването на популацията и неговото увеличение, тъй като хората са тези, които я дефинират, а не територията ѝ.
Съветниците оферират фамилиите с новородено/осиновено дете да получават еднократна финансова помощ в размер до 500 лева
За общинските съветници от ГЕРБ е необяснимо и нелогично - за какво Българска социалистическа партия, които направиха това предложение, подкрепено с 27 гласа „ За “, не демонстрират ангажираност и поредност по по този начин заложения от тях публично важен въпрос.
В претекстовете е упоменато, че финансовата помощ ще подтиква раждаемостта на територията на община Смолян и ще влияе за промени и на други нива: задържането на младежите в учебно заведение до приемане на приблизително обучение, задържане на млади образовани фамилии на територията на община Смолян, както и привличането на нови такива. Очакваните резултати от приемането на правилника са Смолян да стане желан град за раждане и развъждане на дете от млади фамилии, което е действителна помощ за работещи, образовани и квалифицирани родители.
След изчерпателен разбор на приходите от локални действия и бюджета на Община Смолян общинските съветници са стигнали до извода, че обезпечаването на нужните средства за финансиране няма да повлияе отрицателно на осъществяването на бюджета, само че обезпечаването на тези финанси следва бъдат обезпечени с актуализацията на бюджета на община Смолян. Сумата, която следва да се обезпечи за 2019 година, е почти в размер на 150 000 лв..
Право да получи еднократна финансова помощ ще има един от родителите или осиновителите на детето, без значение от приходите на фамилията. Условията за разпределяне на еднократна финансовата помощ са: родителят/ите или осиновителят/ите да не са оставили за развъждане в профилирана институция детето и да не са им отнети родителските права.
При раждане или осиновяване на близнаци, един от които е трето дете в фамилията, еднократната финансова помощ се изплаща за всяко дете близнак. Родителят/ите на новороденото или осиновеното дете би трябвало да имат навършени 18 години към датата на раждането или осиновяването.
Новороденото или осиновеното дете би трябвало да е с непрекъснат и сегашен адрес на територията на община Смолян и все още на подаване на заявката най-малко единият родител да е с непрекъснат и сегашен адрес на територията на община Смолян не по-малко от една година от датата на подаване на заявката. Родителят/ите би трябвало да имат непрекъснати здравно осигурителни права все още на подаване на заявката за финансова помощ, да имат приключено не по-ниско от приблизително обучение към датата на подаване на заявката, не би трябвало да имат просрочени отговорности към община Смолян.
Размерът на еднократната финансова помощ за всяко новородено или осиновено дете, отговарящо на изискванията, е в размер както следва: 300 лв. за първо дете, 400 за второ дете, 500 за трето дете.
Еднократната финансова помощ по реда на направения устав ще се отпуска въз основа на заявление-декларация по пример. Самият устав е създаден по пример на Националното съдружие на общините в Република България.
С цел по-голяма гласност и бистрота планът за нормативния акт е възложен на вниманието на заинтригуваните лица, които в 30-дневен период от публикуването на интернет страницата на община Смолян, могат да подават своите писмени оферти, отзиви, мнения и рекомендации по плана.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР