Смолян. Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че

...
Смолян. Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев на Рожен: Всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде

Смолян. Мисията на Роженския събор е да ни припомня, че по този начин, както нашите каба гайди могат дружно да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на Събора на националното творчество и отглеждане на животни, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Радев благодари за опцията да показа силата и страстите на Роженския събор. „ Това освен е един от най-вълнуващите празници на националното творчество, само че и на българщината, тъй като през днешния ден над родопските поляни царува достоверния и непослушен български дух. Поздравявам всички родопчани, които пазят свято традициите на духа и за които свободата е положение на духа. Ние българите тачим местата, които ни събират и сплотяват, които ни дават опция да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предшественици и на техните полезности, тъй като Роженският събор е актуален израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история “, означи президентът Румен Радев.
Той напомни, че в миналото на роженските поляни са си давали среща разграничените родопски родове от двете страни на границата. „ Днес се стичаме хиляди от всички краища на Отечеството и от целия свят, с цел да почерпим мощ от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души. България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите. Днес обаче Родопите са измежду най-бързо обезлюдяващите се краища на България и със всяко обезлюдено родопско село, угасва един светилник, който отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените “, уточни президентът Румен Радев. Той пожела на всички участници, уредници и посетители да запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единение.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР