Смирната е много ефективен антисептик, който се справя с болното

...
Смирната е много ефективен антисептик, който се справя с болното
Коментари Харесай

Естествен антисептик, който се справя с болното гърло за нула време: Как се приготвя и приема

Смирната е доста ефикасен антисептик, който се оправя с болното гърло, измъчващо доста хора през последните дни с разпространяване на есенните вируси. Тази билка работи антивъзпалително и понижава червенината. Локално тя се ползва разтворена в гореща вода, с която се прави гаргара. Помага и при инфектиране на венците, язви в устата и дребни рани и охлузвания. Смирната работи и като лека анестезия и по този метод облекчава болките в гърлото.
Смирна е растение със сладникава миризма, което доближава височина до 1.5 м. Нейното стъбълце има леко виолетов цвят, а листата <210> са перести, папратовидни, с бели петънца и главичка с дребни бели цветове.

Вирее в открити гористи местности и безплодни каменисти места. По-скоро се оприличава на огромен шубрак. Расте в Сомалия и Етиопия, както и на Арабския полуостров. Като билка и лекарство смирната е позната от преди 4000 години.
Смолата от смирна е ценена още от антични времена заради своя скъп мирис и лечебни качества при лечението на тежки рани. Египтяните са я употребили като основна съставна част в балсамирането на мумии. Смирната е била толкоз ценена, че цената <210> се равнявала на златото. На доста места по света са я употребявали в религиозни обреди.

Тази билка е упомената даже в Библията, позната е във винопроизводството в древността. Римските и древногръцките лечители са предписвали смирна при нередовна менструация и храносмилателни проблеми. Използвана е като лек на разнообразни инфекции, в това число сифилис.
Билката е била доста публикувана и в китайската национална медицина. Лечителите са я предписвали при артрит, ревматизъм, проблеми с кръвообращението, менопауза и даже тумори в матката. Смирната е позната даже в Аюрведа. В античността смирната е употребена за благоухание в религиозни ритуали и церемонии, като да вземем за пример тези, които били отдадени на богинята Изида.

Под формата на запарка, смирна се подготвя като към една чаша вряща вода, се прибавя 1-2 цялостни чаени лъжички стрита на прахуляк смирна. Отварата се приема в доза три чаши дневно.
Под формата на смес, смирна се приема вътрешно в доза 1 до 4 мл три пъти дневно, добавена към вода или друга течност.
Под формата на капсули, смирна може да се приема в доза 200 мг, до пет пъти на ден.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР