Смирната е дървесен вид от семейството на Бусеровите. То е

...
Смирната е дървесен вид от семейството на Бусеровите. То е
Коментари Харесай

На борба с грипа! Здравословни ползи от смирна

Смирната е дървесен тип от фамилията на Бусеровите. То е изключително скъпо поради смолата, която се получава от сока му. Тя идва от сърцето на дървото, растящо в Северна Африка и Близкия изток и има неповторимо сладостен и пушен мирис и доста необятна гама от потребни свойства.

Ползите, които смирната има за здравето, изискват още изследвания, само че въпреки всичко известното до тук дава право да се твърди, че това е скъпа здравословна суровина.

Още в антична Гърция маслото от смирна е употребявано за лекуване на рани. Алфа-пиненът, кадиненът, лимоненът, крезолът, мравчената киселина и други са измежду главните съставки в емулсията. Пречи на растежа на бактериите, разследване на положения като треската, кашлицата, простудата, паротитът, шарките и други.

Маслото от смирна няма нездравословни странични резултати.

Стягащите му свойства са добре известни още от древността. То укрепва венците, мускулатурата, вътрешните органи, т.е. работи на доста необятен фронт. Спира кръвоизлива в раните и пречи на кръвозагубата.

 масло от смирна при кашлица

Етеричното масло от смирната е положително противовъзпалително средство и по тази причина е подобаващ избор при настинки и кашлица. Помага за отхрачване и усъвършенства функционалността на белите дробове.

В смирната човек може да открие доста благонадежден асистент в битката с упорити гъбични инфекции. Позволява се както вътрешна, по този начин и външна приложимост.

Маслото от смирна е стимулант за нервната система. Подбужда нервната секреция, отделянето на храносмилателни сокове, поддържа работата на жлъчката. Подобрява и храносмилателните процеси като освобождава тялото от насъбраните газове. Това масло е с благотворно въздействие върху цялостната работа на стомаха.

Използването на маслото от смирна води до по-силно потене, което извежда на открито насъбраната сол и вода в тялото. Това пък почиства порите и освобождава тялото от азота и други нездравословни газове в него.

Здравословните изгоди от смирна включват антимикробното, стимулиращото, отхрачващото, противогъбичното и стимулиращото деяние. То е също по този начин антисептик, имуностимулатор, има и тонизираща, противовъзпалителна и антиспазматична характерност.

 Масло от смирна

Добро поддържащо средство е при ревматични болки, учат се и неговите противоракови свойства.

Въпреки че няма съществени странични резултати, безконтролното потребление на смирната не се предлага, защото може да повлияе на сърцето, както и на сензитивната кожа. Не се предлага и при бременност приема през устата, тъй като може да докара до аборт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР