Сметките на руския президент излязоха криви. Войната в Украйна не

...
Сметките на руския президент излязоха криви. Войната в Украйна не
Коментари Харесай

Кривите сметки на Путин. И неочакваният му успех.


Сметките на съветския президент излязоха криви. Войната в Украйна не се развива по този начин, както беше очаквал. На Путин му е нужна победа - още за парада на 9 май. Но най-малко в едно съветският президент реализира непредвиден триумф.

Времето притиска Путин. С каква ли победа ще се похвали той пред последователите си на? Украинците оказват мощна опозиция на съветския агресор, защитавайки своята татковина и фамилиите си. А руснаците? Целият свят става очевидец на жалкия им морал. Руските войничета на по 18-19 години отхвърлят да се бият. В Украйна те не се натъкват на фашистки режим, нито пък има някакво съветско малцинство, което чака да бъде освободено. Никой не посреща руснаците с цветя – в противен случай чакат ги опозиция и митинги. Руснаците в Украйна са по-свободни от тези в Русия, където господства страхът, медиите лъжат, а всяко инакомислие бива потискано.

Пропагандни неистини

Армията съобщи Путин. Неговите пропагандисти ще би трябвало в този момент да си измислят някаква победа, която държавно направляваната телевизия да разтръби в чест на парада за 9 май. Подобни неща са си обичайни в Русия – та нали точно тя е татковина на именития княз Потьомкин.

С всеки нов ден от войната Русия изпада във все по-тежка обстановка, а броят на убитите бойци нараства. В същото време в заведенията за хранене, кафенетата и питейните заведения на Москва животът си тече както досега – пие се водка, хората си танцуват. И таман това е груповата шизофрения на „ homo sovieticus “, който живее и оцелява с лъжата, със страха от тайните служби и със срама от личното си безволие.
Редакцията предлага
Много руснаци и през днешния ден си затварят очите, не желаят да одобряват, че от тяхно име се правят закононарушения. И един ден, когато към този момент няма да е допустимо да се отхвърля убийството на украинските братя, те ще настояват, че не са знаели нищо, че нямат виновност и всеки ще се пробва да се избавя поединично – както след 1991 година.

Най-големите триумфи на Путин

За да оцелее политически, на Путин му се постанова от ден на ден да изолира страната и да покачва напрежението. Колко ли обезверен би трябвало да е той, с цел да плаши към този момент и с нуклеарно оръжие? Очевидно единствено с стандартно оръжие няма да стигне до средата. Накрая той форсира нещо, което Западът самичък в никакъв случай нямаше да реализира: единствено за няколко месеца да се освободи от енергийната си взаимозависимост от Русия.

Путин съумя и в друго – германците, които залагаха на естетика в връзките, в този момент започнаха да утвърждават по-твърдия метод по отношение на съветския агресор. Готови ли са обаче и на жертви, с цел да може Украйна да надделее? Германските политици, които показват колебливост за доставките на тежко оръжие за Киев, са сложени под мощен напън. Левите социалдемократи и Зелените в Бундестага освобождават милиарди за солидно въоръжаване на Бундесвера.

НАТО още веднъж е значим

Само за няколко седмици заспалата другояче Германия се промени по този начин мощно, както не се е случвало от десетилетия насам. Тя си спомни за добродетелите, които в миналото я направиха мощна: организираност, старание, жертвоготовност. Същото се случва и с други страни:, дори пацифистка Япония се въоръжава поради войната в Украйна. Путин прави чудна работа.

Той вдъхна нов живот на НАТО – един съюз, който беше обявяван за мъртъв. Само Съединени американски щати ще дават на Украйна над 30 милиарда $, с цел да може страната да се пази. А Европейски Съюз ще ги последва. Благодарение на Путин западните оръжейни концерни имат толкоз поръчки, колкото по времето на Студената война.

Миодраг Сорич

Но за бърз триумф на Запада над Русия не може да става и дума. Точно противоположното: НАТО чака споровете да продължат с години. Не би трябвало да се позволява Москва още веднъж да стане толкоз мощна, че да е в положение да атакува други страни. Тя би трябвало да заплати за възобновяване на Украйна, да изтегли войските си от Молдова и Грузия и да напусне Беларус. В годините на Студената война Западът принуждаваше Русия да влага все по-големи средства за въоръжения, с което в последна сметка я изтощи и победи – с помощта на икономическото си предимство.

Сега историята се повтаря. Само че днешна Русия е по-слаба от тогавашния Съветски съюз, а Западът през днешния ден е по-голям и по-мощен от когато и да било.

Когато никой не смее да опонира

Защо обаче се стигна дотук? Никой от хората във властта не се осмелява да опонира на Путин. Дори Сталин беше по-умен. Вярно, цялото Политбюро се опасяваше от него, само че въпреки всичко се намираха обособени гласове, които го предупреждаваха, когато бърка. Сталин беше надалеч по-земен, спеше на нормално походно легло, до момента в който. Сталин беше внимателен, а Путин е състезател. Той обаче не схваща актуалния свят: не употребява независимо интернет, не е в положение да изпрати даже известие по електронната поща. Най-голяма е приликата му с цар Иван Грозни, който е бил също толкоз недоверчив, колкото и самият Путин. През 16-и век Русия се забърква в изтощителна война против по-малки от нея сили, което в последна сметка я довежда до срив и безредици.

Колко ли ще продължи сегашната война? Дотогава, до момента в който има украинци, които са подготвени да пазят родината си. А западната поддръжка за тях занапред се разраства.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР