Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в

...
Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия постигна напредък по 24 май

Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала прогрес в изработването на обща позиция по тематиката за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий . Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има напредък.

Това съобщи съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров на взаимна конференция с македонския съпредседател проф. Драги Георгиев.

" Нямахме нито опция, нито време да напреднем по въпроса за Гоце Делчев . Това остава като задача в бъдеще ", означи проф. Ангел Димитров, представен БГНЕС.

" Не ние дефинираме идентичността на Гоце Делчев, той самичък се е определил както и цялото негово семейство ", уточни проф. Димитров.

Проф. Драги Георгиев добави, че има работен текст по този въпрос, само че не посочи какъв е той.

" Обсъдихме въпроса с Гоце Делчев имаме на масата нови оферти и хрумвания, които бяха дискутирани и ще продължат да бъдат тематика на диалог на комисията и на идната среща в София ", сподели още съпредседателят на комисията от македонска страна.

Проф. Ангел Димитров изрично акцентира, че въпросът за македонския език не е бил обсъждан от комисията, тъй като той е от компетенцията на езиковедите - тематиката не е е историческа и не влиза в работата на комисията.

Същевременно той подсети, че празникът 24 май е основан в България и за първи път се празнува у нас, което го прави български празник.

" Не смятайте, че България прави нещо във щета на някого, България е основала този празник. Това, че други се причисляват към него, може единствено да ни радва . " - акцентира проф. Димитров.

Той обаче съобщи, че " никой в България не е споделил, че светите братя Кирил и Методий са българи " - тяхната задача е предоставена от Византия, а ролята на България е в това, че избавя делото им.

" Не забравяйте, че глаголицата е дело на светите братя, а кирилицата е основана в България ", сподели още проф. Ангел Димитров, като посочи ролята на средновековната българска страна за основаването на писменост и словесност.

" Уважавайте българската пионерска роля в разпространяването на светите братя ", прикани съпредседателят на комисията от българска страна.

Във връзка с тезата, че празникът е славянски той подсети, че има и неславянски нации, които употребяват кирилицата.

В отговор на лавината от журналистически въпроси проф. Драги Георгиев уточни, че задачата на конференцията не е да изнесе урок по история.

" Не може да търсим тук час по история " , съобщи той.

Проф. Ангел Димитров вижда лъч вяра за бъдещата работа на комисията.

" Тези два дни, в които се организираха диалозите на Смесената комисия, наподобяват на времето на открито - сиво е, повече облаци, малко дъжд понякога се появи за малко слънце. Това, което свършихме като резултат е една мъничка крачица напред. " - разясни той.

Проф. Драги Георгиев разгласи, че до края на годината е контрактувано провеждането на още една среща на смесената комисия, а през идната година ще се проведат още пет.

От своя страна проф. Ангел Димитров добави: " Не очаквайте от нас някакви сензации. Ние не водим договаряния, а научна полемика. "

Съпредседателите на комисията подсетиха също, че нейната работа е единствено една от клаузите в контракта за добросъседство сред България и Северна Македония и има доста други, които би трябвало да се изпълнят. По думите му, един от проблемите е неналичието на инфраструктура от Скопие до българската граница: " Преди 26 години, когато бях дипломат в Скопие беше направена първата копка на железопътната линия до българската граница. Днес няма никакъв прогрес по този план, а имаше пари, в това число от Европейски Съюз. "

Това беше десетата среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Тя спря работа през ноември предходната година по искане на македонската страната поради изборите, които се организираха едвам през юли 2020 година В продължение на година македонската страна отхвърляше да подпише протокола от последната среща през ноември 2019 година

Смесената комисия е от огромно значение за двустранните връзки съгласно Договора за другарство и добросъседство, подписан от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев през август 2017 година

През предходната седмица при визитата на Буяр Османи у нас управляващите в София настояха да се откри бързо разрешаване на противоречивите въпроси преди значимата за Северна Македония среща от Берлинския развой, която ще се организира на 10 ноември в София - тогава югозападната ни съседка би трябвало да получи покана за осъществяване на първата междуправителствена конференция. Това ще бъде началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР