Смелостта е чувство, антагонист на страха. То не означава липса

...
Смелостта е чувство, антагонист на страха. То не означава липса
Коментари Харесай

Санкалпа - мощна техника за щастие и успех

Смелостта е възприятие, антагонист на страха. То не значи липса на боязън, а осъзнаване на съществуването на това възприятие и воля да се продължи напред, макар него. На санскрит волята е позната като санкалпа. Тя е мощна техника за триумф и благополучие, когато се ползва вярно.

Какво е санкалпа?

Санкалпа може да се дефинира като позитивна мисъл или концепция, учредена на действителните потребности и стремежи на индивида и има практическа стойност. Силата на волята съставлява решителност и блян тази санкалпа да бъде реализирана. Силата на волята дава изясненост на мисълта, а смелостта се явява мощ, която оказва помощ за превъзмогване на слабостта.

Названието санкалпа идва от санскрит. Точен превод няма, само че най-близкото значение е решение или одобряване. Санкалпа се явява една от най-важните техники в йога нидра и е основа, върху която се гради всичко останало.

Основни положения в санкалпа

Медитацията играе значима роля за насърчаване на силата на волята и смелостта. Започва се с осъзнаване на личните мощни и слаби страни, на потребностите и упоритостите. Личното идентифициране със личните мощни страни подсигурява обилие от мощ на волята, мотивация, ентусиазъм, порив да се реализира задачата и наслада от личните решения. Обратното се случва при идентифициране със слабите ни страни. Медитацията оказва помощ за насърчаване на мощните страни на личността и трансформиране на слабите в позитивни качества или мощни страни.

Формулирането на санкалпа би трябвало да бъде постоянно в настоящо време като към този момент сигурен факт.

 Техника за благополучие и триумф

Ако да вземем за пример главната мисъл касае здравето, то тя би трябвало да бъде: Аз съм здрав, а не Аз ще бъда здрав.

Примери за санкалпа:

Аз обичам себе си;

Аз съм обграден/а от любов;

Аз съм изцяло щастлива;

Аз показвам себе си пълноценно;

Всеки е подготвен да формулира своята персонална санкалпа. Тя не е наложително нещо, което не се трансформира. Може да се прибавят нови положения, може да се трансформира реда на изговаряне. Важното е единствено постоянството. Нужно е да се повтаря всеки ден тази жизнеутвърждаваща хубава мисъл, която бързо измества фокуса от всевъзможен стрес и връща спокойствието.

Кога се употребява санкалпа?

- В мощно стресови обстановки, примерно при паник атаки

- При спортни занимания, с цел да се увеличи психическата резистентност и увереност

- За превъзмогване на моменти на слабост

- За усмиряване на тревожността

- За усмиряване на гнева

- За възстановяване качеството на живота

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР