Смелчаци от цялата страна скочиха в ледените води за Богоявленския

...
Смелчаци от цялата страна скочиха в ледените води за Богоявленския
Коментари Харесай

Смелчаци от цялата страна скочиха в ледените води за Богоявленския кръст

Смелчаци от цялата страна скочиха в ледените води за Богоявленския кръст
Стотици мъже се осмелиха да скочат в ледените води на реки и езера в цялата страна в опит да извадят Богоявленския кръст, предадоха кореспондентите на БГНЕС в страната.

[b]София [/b]

В София първи до кръста, хвърлен в замръзналото езеро в кв. „ Дружба “, още веднъж стигна Вячеслав Борисов. Той е взимал присъединяване в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. „ Осем години подред скачам, с цел да съблюдавам българската традиция. Успях да извадя кръста с копнеж и шанс “, показа смелчакът откакто излезе от ледените води на езерото. Според него за това не се изисква специфична подготовкa, а е задоволително човек да се зареди с ентусиазъм от околните си хора.

За себе си и своите близки той пожела доста благополучие и страсти през новата 2019 година.

Тази година в езерото в „ Дружба “ за кръста още веднъж скочиха към 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години. През цялото време за сигурността на всички се грижиха водолази от ПБЗН и екипи от БЧК.

[b]Благоевград [/b]

В Благоевград 23-годишният Илиян Томанов избави Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Бистрица. Томанов, който е играч и Европейски първенец по таекуондо, хваща кръста за втора поредна година. В плитките води на реката нагазиха към тридесетина души, а по традиция младежите от "Плаж-махала", облечени в национални носии, играха хоро в реката дружно със спасителя на кръста. „ Да бъдем малко по-добри хора и тогава нещата ще се получат “, бе късото обръщение, което Илиян Томанов насочи към всички.

[b]Пловдив[/b]

31-годишният Стефан Гадьов от Свиленград пък избави Богоявленския кръст в Пловдив. В родния си град той към този момент два пъти е вадил кръста, за пръв път тази година се гмурка в Марица в границите на Пловдив, и отново съумя.

[b]Пазарджик[/b]

16-годишният Борислав Палашев хвана Богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Той е възпитаник в Езиковата гимназия в града и се бори за кръста втора поредна година, а при излизането си от водата дефинира достижението като сбъдната фантазия.

[b]Варна[/b]

Отново юноша, само че този път на 18 години, съумя да улови кръста във Варна. Александър Матев е възпитаник в Руското учебно заведение в града и тренира водна топка, а в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст взе участие за повторно.

[b]Стара Загора [/b]

В Стара Загора за кръста съумя да се пребори 27-годишният Калоян Лазов, който взе участие в ритуала за първи път. Общо 24 старозагорци се пробваха да извадят Богоявленския кръст, а най-младият от тях бе единствено на 13 години.

[b]Ямбол[/b]

В Ямбол смелчаците бяха 20, само че най-бърз се оказа Стефан Стефанов. Той скача в ледените води на Тунджа за девета поредна година, а цели седем от неговите опити са сполучливи.

[b]Русе[/b]

23-годишният Пламен Атанасов избави Богоявленския кръст в Русе, за който в река Дунав скочиха общо 16 мъже. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР