Смела ученичка, която трябва да бъде хранена чрез сонда, изрази

...
Смела ученичка, която трябва да бъде хранена чрез сонда, изрази
Коментари Харесай

Момиче на 11 използва сонда за хранене една година след вируса и все още едва се движи

Смела ученичка, която би трябвало да бъде хранена посредством сонда, изрази гнева си от дългия призрачен сън на вируса, който я лиши от обикновено детство.

11-годишната Тили Адамс е една от почти 117 000 лица под 16 години, страдащи от дълготрайните последствия от вируса в Обединеното кралство  с 20 000 заболели за повече от година.
външна реклама
По време на 12-месечното си тестване Тили е прекарала седмици в болница и постоянно е прекомерно болна, с цел да върви на учебно заведение, оповестява „Мирър“.



Теглото й спадна до рискови равнища, до момента в който се мъчеше да се храни, откакто се разболя от ковид предишния януари. Година по-късно тя към момента страда от изтощителното заболяване.

След лекарски наблюдения в продължение на месеци, на ученичката в последна сметка й беше обяснено, че има синдром на следковидна зараза и от предишното лято има NG тръба, която обезпечава жизненоважни хранителни субстанции.



Смята се, че дългосрочние последствия от Ковид засягат към едно на всеки 200 деца на възраст под 11 години, до момента в който 1,87% от тези на възраст от 12 до 18 години се счита, че го имат.
Тили, която в този момент се мъчи да се изкачи по стълбите в дома си в Хокстън, източен Лондон, и припадна няколко пъти през последните месеци, споделя: „ Понякога се нервирам, желая да отивам на учебно заведение, само че е толкоз мъчно, някои дни не мога, тъй като просто съм толкоз изтощена.“



Когато за първи път е диагностицирана с вируса, тя страда от температура, болки и губи миризмата и усета си.
На майка й Кели беше казано, че Тили би трябвало да стартира да се усеща по-добре след две седмици, само че седмици по-късно тя към момента страда от главоболие, стомашни болки и затруднено хранене.

Тили, която беше цялостна с сила и обичаше да играе на открито, преди да се разболее, сподели: „ Почувствах се объркана, бях толкоз уплашена, че не знаех какво да върша. В началото просто оставах в леглото, тъй като ме беше боязън да се движа. “

Тя прекара две седмици в болница, откакто загуби силата си за няколко седмици. Медиците обезверено се опитваха да схванат какво не е наред.



„ Колкото повече стоеше, толкоз по-слаба ставаше “, сподели 44-годишната Кели.

„ Тя посивя и устните й се разцепиха, това беше извънредно. Отне месец, преди равнищата на силата й да се повишат. Тя не можеше да се оправи със стълбите, от време на време падаше нагоре по стълбите и когато се качи на върха, беше толкоз лека, че съвсем припадаше. Все още получава тези положения. След вируса е напълно друго дете.“

Отначало Тили не можеше да се облече сама или да си измие косата.

Момичето, което в този момент оказва помощ на откриватели от University College Hospital в Лондон да схванат дълосрочните последствия от коронавирус при деца, в началото беше с концепцията, че ще се нуждае от NG тръба единствено за две седмици.

Но девет месеца по-късно тя към момента употребява такава, защото се връща поетапно в учебно заведение и се стреми да участва половин ден пет дни в седмицата.

Смелата Тили пропусна огромна част от последната си година в главното учебно заведение и е обезпокоена да не изостане по време на дългото си възобновяване.



„ Тя се насилва и желае да бъде на учебно заведение “, сподели Кели. „Но лекарите й споделиха, че няма да може да се върне на учебно заведение за цялостен ден най-малко до следващата година. От октомври тя е ходила единствено три седмици, като е съумяла да изкара пет дни до обяд. През останалото време е в леглото, тя е толкоз отпаднала.
„ Тя в действителност се тормози да не изостане, само че знае, че това може да продължи и с години“.

Решена да покаже, че коронавирус не е просто вирус, който визира възрастните, желае да покаже на другите, преминаващи през сходно тестване, че не са сами. Миналата година Тили сътвори акаунт в Instagram, документиращ протичащото й се.

Той събра хиляди почитатели и фамилията беше залято с послания на благосклонност.

„ Беше необикновено. Искам да повиша осведомеността за другите, тъй че те да знаят, че в случай че го имат, не са сами “, споделя тя.

Тили беше говорила с друго момиче, на което беше сложена NG тръба.
„ Искам да оказа помощ на хората в същата позиция и да покажа, че децата също страдат.

Смята се, че към 1,3 милиона души от всички възрасти са имали дълготрайни последици от вируса в края на предходната година – малко под два % от популацията.

Сами Макфарланд, създател на благотворителната организация Long Covid Kids, сподели, че организацията поддържа малко близо 6000 фамилии в Обединеното кралство, като броят им внезапно нараства.

Само предходната седмица повече от 180 се записаха за поддръжка, сподели тя.
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР