Смъртността в България нараства, докато болниците се борят за оцеляване,

...
Смъртността в България нараства, докато болниците се борят за оцеляване,
Коментари Харесай

Смъртност и мизерия - как нашите болници стреснаха Запада

Смъртността в България нараства, до момента в който лечебните заведения се борят за оцеляване, а лекарите се разболяват. Така изданието The New York Times показва в обширна публикация ситуацията у нас. Докато ние сме привикнали, още от времето на сериала " Спешно поделение ", да гледаме на американските лечебни заведения като на нещо съвсем галактическо, то в този момент те погледнаха към нашите лечебни заведение.

Традиционно ни харесва, когато привличаме вниманието на непознатите медии. Ето с какво обаче го насочихме към себе си в този момент – с високите равнища на смъртността и с изнемогването на българските лечебни заведения.

Американската медия напомня, че откакто българското държавно управление наложи непоколебим локдаун напролет и по този начин значително ограничи разпространяването на Covid-19, в този момент към този момент в действителност се сблъсква с епидемията и бързото повишаване на броя на инфектираните. Това натоварва здравната система, която страда от хронично недостатъчно финансиране. 

" Бързото разпространяване на болестта през есента доведе до това, че балканската страна има един от най-високите равнища на смъртност от ковид в Европа, като над 15 души на всеки един милион умират от вируса, съгласно Европейския център за профилактика и надзор на болесттите, който събира данни от националните организации. През миналата седмица процентът на позитивните проби в България беше сред 37 и 44 %. "

Д-р Петър Марков, епидемиолог и учител в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина (London School of Hygiene and Tropical Medicine), декларира пред The New York Times, че процентът ще продължи да се повишава, в случай че България не предприеме по-строги мерки за ограничение на Covid-19.

" Предвид доста високата смъртност в България, някаква форма на локдаун или затваряне на учебни заведения става извънредно нужна най-малко за месец-два, до момента в който равнищата на заразяване спаднат ", отбелязва доктор Марков.

Изданието оповестява също, че по време на среща с висши здравни чиновници в понеделник министър-председателят Бойко Борисов, който неотдавна се възвърне от Covid-19, съобщи: " Нито една мярка не би трябвало да бъде предприемана до прекаленост "  и акцентира, че страната се нуждае от " работеща стопанска система ".

Американската медия показва, че Костадин Ангелов, българският министър на опазването на здравето, наподобява е пренебрегнал мненията на премиера, предлагайки пакет строги ограничения за ограничение на заболеваемостта. Така България ще спре активността на търговски центрове, заведения за хранене и питейни заведения, ще изпрати учениците у дома, като спре присъствените форми в учебните заведения и университетите, както и ще забрани спортни събития, конференции и частни празненства.

" Напрегнатата система на опазване на здравето в България, потисната от спомагателния приток на пациенти, е изправена пред изострен дефицит на болнични кревати и медицински служащи, доста от които са се разболели от Covid-19. "

Не остана неусетен и горчивият факт, че предходната седмица двама мъже починаха, откакто бяха оставени да чакат на стъпалата на болница в Пловдив, вторият по величина град в България. Това се случи, до момента в който през целия ден се очакваше да бъдат признати след пренасяне от друго лечебно заведение.

" В края на октомври пък 33-годишен мъж умря след часове на очакване за кола за спешна помощ в българската столица София. "

За край непознатата медия показва догатки, че българските лечебни заведения мъчно ще поемат разпорежданията на държавното управление за откриване на нови кревати, защото и сега системата едвам се държи изправена.



На фотография е болничното заведение в Хасково, снимана за The New York Times през обектива на фотографа Христо Русев.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР