Смъртността от хронични заболявания у нас винаги е била висока

...
Смъртността от хронични заболявания у нас винаги е била висока
Коментари Харесай

Лекари: Държавата трябва да има запас от COVID ваксини

„ Смъртността от хронични болести у нас постоянно е била висока по отношение на междинния европейски стандарт, още преди Коронавирус. На челните места сме по смъртност от сърдечносъдови болести, парадоксално – и от онкологични болести, макар че се хвалим с най-бърз достъп до профилирана здравна помощ. “ Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ доктор Георги Димитров от Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ във връзка статистиката, която демонстрира, че продължителността на живота у нас по време на Коронавирус пандемията е намаляла с три години.

„ За мен постоянно е било необичайно по какъв начин страна като България, която в цяла Европа има най-бърз достъп до профилирана здравна помощ, по едно и също време с това е на лидерски позиции по смъртност и е ниска междинна преживяемост. Преди време направих просторен разбор на субсидирането на другите здравни системи в Европа по отношение на популацията и качеството на медицинските услуги. При страна като Швеция, която е с към 10 млн. поданици, има държавен бюджет за опазване на здравето към 7 милиарда евро, междинната преживяемост е 80+ години. Нашият бюджет за опазване на здравето в евро е на половина на техния, само че и популацията е на половина. Обезпокоително е, че не се оправяме с тези пари “, сподели още доктор Димитров.

Той добави, че дружно с доктор Трифон Вълков, доктор Димитър Димитров  и ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров са основали първия Национален интерактивен Справочник за лекуване на Коронавирус в България в разгара на пандемията през 2021 година. Този указател продължава да се актуализира и поддържа и до през днешния ден безплатно и гратис за българските лекари.

„ Още когато се разгласи пандемията от COVID-19, беше цялостен безпорядък и нямаше обединен логаритъм за лекуване в света, нямаше характерен медикамент по отношение на вируса, всичко беше поддържащи грижи. И ние наблюдавахме другите страни, там относително бързо, в границите на месеци унифицираха методите за диагностика, триаж и лекуване на другите тежести на болестта “, сподели доктор Димитров.

Той добави, че те не са разкрили топлата вода, а са употребили опита на страните, които към този момент са имали много по-голям опит.

„ Първата година у нас нямаше нищо и аз гледах по какъв начин нашите специалисти нищо не произвеждаха, всеки си имаше лично мнение и това беше най-големият пропуск. Година, в която всичко ни липсваше. Затова ние, тримата лекари, събрахме тогавашните протоколи на най-успешните страни, които се справяха с пандемията. Това е още по време на Алфа вълната, преди Делта разновидността, преди огромната смъртност. Това са страни като Израел, Германия, Англия, Съединени американски щати. Но ние съобразихме Справочника за лекуване на Коронавирус в България с нашата здравна система и по този начин обективизирахме стадирането на болния, което облекчи лекарите на първа линия “, разясни още доктор Димитров.

5000 хиляди екземпляра от Справочника са направени и раздадени в началото на лекарите благодарение на Българския лекарски съюз. „ Но както и за медицинските стандарти при другите болести, и при COVID-19 всичко у нас е на целесъобразен темперамент, няма задължителност, това е минус за страната ни “, добави доктор Димитров.

Според доктор Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София, у нас не престават да се ползват самостоятелни подходи в лекуването на COVID-19, без значение че към този момент има потвърдени от практиката азбучни истини по какъв начин се лекува новият ковид, за които човечеството е платило най-високата цена – многочислени смъртни случаи.

„ Ние се опитахме с БЛС и доктор Иван Маджаров да въведем през лятото на 2021 година благодарение на НЗОК да се включат наложително в пътеката за лекуване на COVID-19 калкулаторите за тежестта на болестта от Справочника. Но ни беше отказано от страна на НЗОК “, сподели доктор Георги Димитров.

„ За последните 100 години вирусът на морбили е мутирал 70 пъти, за последните три години SARS-CoV-2 е мутирал 70 000 пъти. 70 000 разновидности в генома са регистрирани. И това не е ненадейно, това е заложено в самата биология на тези вируси. За първи път обаче след появяването на линията Омикрон новите разновидности са към този момент производни на Омикрон. Причинителят става все по-инфекциозен, по-заразен, тъй като припознава своя гостоприемник като подобен. От друга страна обаче, адаптирайки се към изискванията, протичането му става по-леко. Защото самият вирус няма безспорна никакъв смисъл да унищожи своя гостоприемник “, добави доктор Вълков.

По думите му през днешния ден всеки си поема риска дали желае да се имунизира или не. „ Дали поема риска да се срещне с естествения извършител на тази зараза и да прекара с всички вероятни опасности, да попадне в групата на хората, които ще преживеят и long Коронавирус синдрома. Защото ваксиниралите се, спрямо неимунизираните, имат доста по-малък късмет да развият тежките последици на long Коронавирус синдрома “, добави доктор Вълков.

Според него страната би трябвало да има ресурс от ваксини. Освен това към този момент има позволение на ЕМА приспособените нови ваксини да се слагат освен като бустер, само че и като първа доза за неимунизирани.

Д-р Вълков посочи, че пост-COVID затрудненията не се развиват единствено при тежко преболедувалите. Според научните данни на американско изследване измежду 11 хиляди преболедували в Съединени американски щати с потвърден PCR тест, има разказани към този момент над 200 пост-COVID признака, като измежду водещите са сърдечносъдовата и нервната система.

Според изследването най-честите затруднения при децата до 18-годишна възраст са под паника разстройства, страхови неврози, нарушавания в съня, при хората сред 18 и 65 години това са смесените затруднения от двете групи, а при над 65-годишните –когнитивните нарушавания – така наречен мозъчната мъгла, разясни още доктор Трифон Вълков.

Целия епизод на подкаста можете да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР