Смартфоните, интелигентните домовете и редица още технологични иновации се развиват

...
Смартфоните, интелигентните домовете и редица още технологични иновации се развиват
Коментари Харесай

Бъдещите батерии се зареждат за секунди, траят месеци и черпят заряд от въздуха

Смартфоните, интелигентните домовете и редица още софтуерни нововъведения се развиват с доста бързи темпове. В огромна част от тях обаче основна е една технология, която не получи нужното внимание и изостава - батериите. С потребността от по-добри акумулатори за електрическите автомобили и редица други по-малки джаджи, голям брой компании по света се надпреварват в тяхното рационализиране.

Ето някои от най-интересните нововъведения:

Пясъчна батерия

Тя е опция на литиево-йонната батерия и употребява силиций, с цел да реализира три пъти по-добър заряд от актуалните графични литиево-йонни акумулатори. Вместо графит, в анодите си употребява силиций. Учени от Университета в Калифорния се концентрират върху нано-силиция, само че процесът на произвеждане е сложен. Затова посредством потреблението на пясък, той може да се пречисти да се смели и смеси със сол и магнезий, преди да се затопли, с цел да се в профил кислорода до приемане на чист силиций.

Енергия от Wi-Fi

Докато безжичните интернет връзки са необятно публикувани, извличането на сила от Wi-Fi или други електромагнитни талази остава предизвикателство. Екип от откриватели обаче създава по този начин наречената rectennа - антена, която събира радио талази. Идеята е тези устройства да включват дисфлуидна антена, тъй че зареждането с изменчив ток да може да се извлича от Wi-Fi и да се преобразува в непрекъснат.

Eнергия, извлечена от притежателя на устройството

TENG - трибоелектричен наногенератор е технология за събиране на сила, създадена от допира на два материала. Все още в развой на рационализиране е по какъв начин извлечената сила може да се преобразува и да зарежда устройства.

Златни нанопроводни акумулатори

Учени от Университета в Калифорния са разрушили целостта на нанопроводни акумулатори, които могат да се презареждат неведнъж. Резултатът е акумулатори, които не умират.

Нанонишката е хиляди пъти по-тънка от човешкия косъм, като има огромен капацитет да се употребява за бъдещи акумулатори. Но тези влакна постоянно се късат при презареждане. Тази технология употребява златни нанопроводи в електролит под формата на гел, с цел да избегне това. Иновативните акумулатори са тествани над 200 000 пъти за три месеца и не са дали никакъв недостатък.

Твърди литиево-йонни акумулатори

Твърдите акумулатори обичайно оферират непоклатимост, само че с цената на електролитни трансмисии. Toyota употребява твърдо положение на батериите със сулфидни проводници. Резултатът е батерия, която работи на равнища като супер кондензатор за цялостно зареждане или разреждане единствено са седем минути, което я прави идеална за автомобила. Твърдото положение, което значи, че е по-стабилна и безвредна от стандартните такива, допуска, че тя може да работи и при минус 30 градуса по Целзий.

Графенови акумулатори

Батериите, направени от графени, са едни от допустимо най-хубавите на пазара. Те са подобаващи за електрически коли, като с едно зареждане автомобилът може да измине 804 километра. Компанията, която ги създава Graphenano твърди, че батерията може да се зареди изцяло единствено за няколко минути и да се изпразни 33 пъти по-бързо от литиево-йонните такива. Освобождаването на заряда е също толкоз значимо за колите, които имат потребност от доста сила, с цел да наберат скорост.

Лазерни супер микрокондензатори

Учени от Университета Райс са създали пробив в микрокондензаторите. Те са скъпи за произвеждане, само че посредством потреблението на лазери за изгаряне на електродни модели в листовете от пластмаса, индустриалните разноски понижават доста. Резултатът е батерия, която може да се зарежда 50 пъти по-бързо от общоприетите акумулатори.

Батерии от пяна

Prieto e компания, която създава батерия със субстрат от медна пияна. Тя е по-безопасна, с помощта на невъзпламенимите електролити, само че има по-дълъг живот, по-бързо зареждане и пет пъти по-голяма компактност.

Сгъваема батерия като хартия

Jenax J.Flex е сгъваема, само че здрава батерия. Тя е гъвкава и водоустойчива и към този момент е тествана с над 200 000 сгъвания, като това не е понижило продуктивността ѝ.

Зареждане по въздух

uBeam е батерия, която употребява ултразвук за произвеждане на електричество. Енергията се преобразува в звукови талази, които хората и животните не могат да чуят, които се предават и откакто доближат устройството се трансформират още веднъж в сила. Тези предаватели вършат зареждането по въздуха допустимо и могат да бъдат прикрепени към стени, с цел да зареждат преносими компютри и смарт телефони.

Батерия, която зарежда мобилния телефон за 30 секунди

Производителят StоreDot употребява биологични полупроводници, направени от естествени органични съединения, известни като пептиди. Това зарядно устройство може да презареди смарт телефона за 60 секунди. Естествените съединения са обгърнати в солидна конструкция за сигурност, тъй че връзката не може да се пренатовари. Компанията работи и върху батерия за автомобил, която може да за зарежда за 5 минути, а с това зареждане колата може да измине 482 километра.

Прозрачно слънчево зарядно

Alcatel създаде мобилен телефон със безоблачен панел, като потребителите могат да зареждат устройството, просто поставяйки го на слънце. Той работи със слънчева, както и с дневна светлина като общоприетите слънчеви панели.

Алуминиево-въздушна батерия

Тази батерия е създадена на база алуминй-въздух, като употребява кислорода от въздуха, с цел да запълни своя катод. Това я прави доста по-лека от литиево-йонните акумулатори. С едно зареждане на такава батерия, автомобил е съумял да измине 1770 километра.

Захранване от тон

Изследователи във Англия са основали телефон, който може да се зарежда, употребявайки околния тон. Той е създаден на база пиезоелектричен резултат, като наногенератори събират околния звук и го трансформират в електрически ток. Технологията реагира и на човешки глас, което значи, че диалозите зареждат телефона.

Заряд от облеклото

Учени от Университетът на Съри са създали технология, която разрешава облеклата да се употребяват като източник на сила. Батерията се назовава Triboelectric Nanogenerators, която трансформира придвижването в съхранена сила. Тя може да се прикрепи към дрехитe, тъй че когато хората се движат непрекъснато, батерията генерира електричество. Тя може да се употребява за телефоните и някои фитнес уреди. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР