Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства -

...
Смачкани танкове в калта, разрушени сгради и скърбящи семейства -
Коментари Харесай

Скърбящи семейства, разруха и овъглени тела

Смачкани танкове в калта, разрушени здания и скърбящи фамилии - такава е картината в едно отвоювано село в Източна Украйна, показваща цената, която локалните поданици и някогашните им съветски окупатори е трябвало да платят.

Миналия месец, в хода на яростните боеве след началото на съветската инвазия на 24 февруари, украинските бойци си върнаха Хусаривка - село, където главният занаят е земеделието, на към 150 километра югоизточно от Харков, с мирновременно население от 500-600 души.

След като не съумяха да завладяват огромни градове като Киев и Харков, съветските войски се изтеглят, с цел да пренасочат офанзивата си към Донбас, на югоизток. На този декор жителите на близките региони стартират да разчистват след траялата седмици наред окупация.

Повтаряйки разказите за неприятната дисциплинираност и неприятното продоволствено доставяне на съветските войски, които може да се чуят и в други обитаеми места в Северна и Източна Украйна, от които руснаците се изтеглиха, 79-годишната Надежда Сирова съобщи, че млади бойци обикаляли от къща на къща, с цел да желаят храна.

Някои от руснаците споделили, че са на обучение, а други - че са пристигнали да прочистят Украйна от бандитите и " нацистите ", добави Сирова, застанала на равнища покрай къщата си.

" Къде виждате бандити и нацисти тук? Ние сме просто естествени, мирни хора. Украинци ", сподели тя.

В полетата над селото се виждат изпепелени бронетранспортьори и двe смачкани съветски самоходни зенитни установки, които стоят изоставени в калта. Около тях се виждат захвърлени движимости като противогази, компютърни принтери и подгизнали обувки.

В самото село, до момента в който човек върви по пътя, попада на погубен, към този момент ръждясващ съветски танк. Куполът му е откъснат от гърмеж и е паднал до него.

Украински боец сподели, че боевете траяли към три седмици, като по думите му в тях украинската войска е употребила противотанкови оръжия, в това число артилерия и доставени от чужбина ракети " Джавлин ", и е отблъснала две съветски батальонни тактически групи.

" Заобиколихме врага отдясно и отляво, заехме положителни позиции и унищожихме техниката му ", сподели боецът, който се съгласи да беседва с медиите при изискване да бъде представен единствено с прякора си Паркер.

Според него подразделението му завладяло съветски офицер и двама съгледвачи от инженерна част, които се опитвали да слагат мини към селото, с цел да спрат украинското нахлуване. На украинското поделение се наложило да отблъсне контраатаки, които съгласно украинския боец били подхванати от съветски диверсионно-разузнавателни групи.

" Три пъти отблъснахме техни офанзиви, когато се пробваха да влязат в селото ", съобщи той.

Разказът му не може да бъде доказан, само че в селото и полетата към него са останали най-малко десетина унищожени бронирани машини, включително танкове с отличителната за съветските войски маркировка " Z ".

Според украинските управляващи от началото на нашествието са били убити близо 20 000 съветски бойци и унищожени стотици танкове и бронетранспортьори. Има и много по-занижени оценки, само че представители на западни страни споделят, че съветските жертви наброяват хиляди.

Пак съгласно Украйна стотици украински цивилни са били убити, до момента в който са били под съветска окупация. Русия отхвърля да взима на прицел цивилни, само че поданици на Хусаривка оповестяват за няколко убити и изчезнали локални хора.

От мазето на една от къщите били извадени три тела, обгорени до неразбираемост, и откарани за проучване за вероятни следи от изтезания, прибавиха те.

Положението в Хусаривка съответствува с разказите от редица села източно от Харков - град с преобладаващо рускоезично население покрай североизточната граница на Украйна, който е нападнат от армията на президента Владимир Путин още от първите дни на войната, написа novini.bg. Въпреки че към този момент няма директна опасност съветските войски да влязат в града, те въпреки всичко са го подложили на частична обсада, а през последните дни - и на все по-тежки бомбардировки.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР