Сляп ли е Уолстрийт? Глобалната икономика се влачи, коронавирусната пандемия

...
Сляп ли е Уолстрийт? Глобалната икономика се влачи, коронавирусната пандемия
Коментари Харесай

Уолстрийт вижда икономическата болка, но предпочита да погледне отвъд нея

Сляп ли е Уолстрийт? Глобалната стопанска система се влачи, коронавирусната пандемия умъртви над 248 000 души по света и 30 милиона американци изгубиха работата си като вторична последица в битката с Ковид-19, а цифрите се повишават с всеки минал ден. И все пак фондовият пазар в Съединени американски щати преди малко завърши най-хубавия си месец от цяло едно потомство.

Макар напълно несъмнено да е див, Уолстрийт е и цялост от вложители, които непрестанно гледат напред, определяйки цените на акциите в дадения миг въз основа на упованията си за корпоративните облаги и стопанската система през идващите едно или две тримесечия.

От февруари до март вложителите тласнаха Стандард енд Пуърс 500 с близо 34% надолу, залагайки, че броят на безработните ще експлодира и стопанската система ще изпадне в криза. След това през април, когато мрачните стопански данни оправдаха страховете им, вложителите, таман противоположното, погледнаха с оптимизъм към бъдещето.

Стандард енд Пуърс 500 е скочил с над 26%, откогато удари най-малко на 23 март, през седмицата, в която държавното управление регистрира, че рекорден брой американци са кандидатствали за помощи при безработица - близо 6,9 милиона.

Когато клиенти се обаждат в последно време във Villere & Co., компания за капиталови съвещания в Ню Орлиънс, те нормално стартират с еднакъв въпрос, акцентира Санди Вилер, портфейлен управител във компанията.

" Те питат: Няма ли да изпаднем в криза? ", споделя той. " Аз споделям: Да, само че фондовият пазар към този момент е минал през рецесията и в този момент излиза от рецесията ".

Ето някои от аргументите пазарът да избра да огледа напред:

- Управлението за федерален запас (УФР) се притече на помощ, още веднъж.

Известна сентенция на Уолстрийт гласи: " Не се съревновавайте с УФР. Централната банка прави всичко по силите си, с цел да поддържа стопанската система - от понижаване на лихвите съвсем до нула до невижданото заричане да купува даже по-рисковите корпоративни облигации. С всичко това се цели да бъде подсигурена задоволително ликвидност за гладкото действие на кредитните пазари и предотвратяването на внезапни ценови съмнения.

Инвеститорите настояват, че това е отстранило най-лошия сюжет за пазарите: провал, напомнящ за финансовата рецесия от 2008 година. Дори и надълбоко разлъчен, Конгресът се сплоти, с цел да изпрати трилиони долари в стопанската система с вярата да запълни пропастта, зейнала със затварянето на бизнесите.

- Инфекциите стабилизираха темпа си на напредък в някои региони, а се задава и отваряне.

В тежко засегнатия щат Ню Йорк броят на хоспитализациите поради вируса се върна на нивото си от преди месец, откакто в средата на април доближи пик.

Някои щати в страната обрисуваха проекти за последователно намаляване на рестриктивните мерки, въведени, с цел да забавят разпространяването на вируса. Начело е Джорджия, която към този момент разреши на фризьорските салони, спортните зали и козметичните центрове да отворят още веднъж.

" Това на първо място е здравна рецесия, тъй че всяка наклонност на усъвършенстване е добра, дори да е скрита в в действителност ужасни числа за човешки загуби ", споделя Нела Ричардсън, капиталов пълководец в Edward Jones.

- Дори ужасните стопански данни съдържат обнадеждаващи признаци.

Джо Сейдъл, икономист по финансовите пазари в J.P. Morgan Private Bank, е забелязал, че множеството от работните места, изгубени през март, са под формата на краткотраен насилствен отпуск, а не са загуби за непрекъснато.

" Това в прочут смисъл е всяко зло за положително ", твърди той. " Знаем, че безработицата ще скочи. Когато погледнете под повърхността на безработицата, можете да прецените до каква степен е краткотрайна ", добавя икономистът.

Историята демонстрира, че акциите нормално поемат още веднъж нагоре, даже стопанската система към момента да върви надолу. За Стандард енд Пуърс 500 е типично да стартира да се повишава четири месеца и половина преди стопанската система да удари дъното при криза, съгласно Линдзи Бел, основен капиталов пълководец в Ally Invest.

Спомнете си Голямата криза: Котировките започнаха най-дългата в историята възходяща поредност през март 2009 година, когато корпоративните облаги към момента спадаха и освобождението на личен състав продължаваше. Равнището на безработицата удари най-много чак седем месеца по-късно.

Mного професионални вложители обаче са скептично настроени към настоящето повишаване, като се има поради, че има огромна неустановеност още към ще продължи рецесията.

Ако настане втора вълна на болест, бизнесът може да затвори още веднъж също толкоз бързо, колкото и отвори. Акциите към този момент не са евтини след мощно си придвижване в последно време. Остават и опасенията от дефолт на компании, откакто поради необятно отвореното кранче на кредитирането се натрупаха неизплатени облигации за 9,6 трилиона $.

Фондовият пазар също така има не изключително сполучлив опит в прогнозирането на края на рецесиите, тъй като е предсказал девет от последните пет рецесии, както в миналото саркастично означи известният икономист Пол Самюелсън.

След като доближи най-малко през ноември 2008 година, малко след банкрута на Lehman Brothers по време на финансовата рецесия, Стандард енд Пуърс 500 прибави над 24% за към седем седмици. Този скок обаче се оказа измамлив и пазарът още веднъж отстъпи, потъвайки с близо 28%, преди да най-сетне да удари дъното през март (2009 година - бел. прев.). /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР