Служителите в библиотеки, галерии и музеи, в Националната филмотека, както

...
Служителите в библиотеки, галерии и музеи, в Националната филмотека, както
Коментари Харесай

Библиотеки, музеи и галерии излизат на протест до юни

Служителите в библиотеки, галерии и музеи, в Националната филмотека, както и в Държавния Архив оповестиха народен митинг от през вчерашния ден, 14 февруари 2022 година Протестът ще продължи до юни месец до приемане на окончателния бюджет за 2022 година Това заяви пред news.bg Кирил Бинев, ръководител на Национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".

Институциите няма да стопират работа, митингът ще се състои в това пред тях да се сложи табела с надпис " Национален митинг ". Исканията са за по-високи заплати, като е обхваната цялата страна. Протестът е под надпис " За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки! ". Средната заплата в бранша е към 800-850 лева

Очакванията са ни сред двете четения на закона за бюджета, които текат сега, да има смяна на средствата, само че най-вероятно ще продължим с митингите. Някак властта не помни културните институции - бюджетът на Държавни архиви е повишен единствено с 13 000 лева Натискът би трябвало да продължи най-малкото поради второто приемане на закона юни-юли, когато настояванията ни са да ни се провиснал спомагателни над обещаните 20% нарастване, сподели Бинев.

Изпратени са писма към структурите в Българска национална телевизия и БНР, които са към синдиката, става дума за музикални механически сформира, само че към този момент нямат реакция.

" Ние, експертите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме против дребния размер на средствата, планувани за тяхното развиване в плана за държавен бюджет за 2022 година. Увеличението на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година е с 5%, а това за районните библиотеки е с 9.2%. Силно сме възмутени от тези числа. Те не приказват, а крещят за надменно отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото завещание на нашия народ. А това значи - и към неговото достолепие, самолюбие и национално самочувствие ", гласи формалното известия на синдиката.

Заплатите на работещите в музеите, галериите и библиотеките, които са висококвалифицирани експерти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, гл. библиотекари, IT експерти, са най-ниските от всички категории експерти с висше обучение у нас:

- 73% от чиновниците по длъжностни равнища в музеите получават по-ниско заплащане от тези в бранш " Образование ".

- 832 лева е междинната работна заплата в музеите и галериите, а в библиотеките е 760 лева, толкоз, колкото скоро ще бъде МРЗ.

- от 583 лева до 769 лева получават доста от уредниците и реставраторите в музеите, галериите и библиотекарите, които освен това имат над 20 години трудов стаж.

- Невъзможно е да бъдат изпълнени клаузите от браншовите контракти, влезнали в действие от 1 януари 2022 година, за минималните хонорари по длъжности в музеите, галериите и библиотеките и за нарастване на % за прослужено време.

Основните претенции са да бъде повишен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана численост на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център " Двореца " и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

Служителите на културните институти упорстват да бъде въведен Единен разходен стандарт за прехрана (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които към момента са финансирани като локални дейности; да бъдат избрани средства за въвеждане на допълващ стандарт за ръководените открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Те желаят да бъдат направени нормативни актове, с които да бъдат обезпечени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, в допълнение средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Иска се още да бъде въведен спомагателен стандарт за активност, обвързвана с попълване на музейните и библиотечни фондове, възобновяване на непрекъснати и краткотрайни експозиции, изложения, цифровизация на движими културни полезности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, изявления, вести, рекламни материали и други

В умозаключение се декларира, че, в случай че настояванията им не бъдат чути, ще подхващат ефикасни протестни общонационални дейности.

Кирил Бинев открои и други проблеми в бранша, с изключение на ниското възнаграждение, които не могат да се решат и се натрупат с години, защото средствата в бюджета не доближават.

Голяма част от културните институции не са ремонтирани, те са монументи на културата и не могат да им се слагат дограми, климатици и така нататък, само че са нужни поправки на съществуващите пространства.

В огромна част от постройките има влага и течове - подобен образец в покривът на Националната библиотека, който падна и към този момент се прави две години. В постройката на Националната филхармония има влага в мазетата, партитури, скъпи принадлежности не се поддържат.

За лентите в Държавен списък също няма пари, с които да бъдат съхранени. Там е оригиналът на кино лентата на Васил Гендов (автор на кино лентата " Българан е галант " - комедия, излъчена на 13 януари 1915 година, комедия в стила на Макс Линдер, когато се счита за рождения ден на Българското кино - б.р.) на Хитър Петър и други ленти от преди над 100 година

На въпрос: " Как се оправят културните институции със актуалните провокации на интернет ", Бинев изясни, че множеството библиотеки, музеи и галерии имат отдел " Дигитализация ", само че не са в напреднал стадий. Дигитализирани са единствено огромни архивни документи.

От синдиката алармират за приключване на фрагменти от бранша на културните институти към учебните заведения поради по-високите заплати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР