Служителите на реда не са малко - на 100 хил.

...
Служителите на реда не са малко - на 100 хил.
Коментари Харесай

Световна банка: Системата на МВР има достатъчно пари, но ги използва неефективно

Служителите на реда не са малко - на 100 хиляди души от популацията се падат по 312 служители на реда при 313 приблизително за Европа

© Анелия Николова Още по тематиката
Министерство на вътрешните работи е получило дарения за над 740 хиляди лева за първата половина на годината
25 юли 2018
Министерство на вътрешните работи не помни да ревизира следващ аероплан на летище София

Пилотирал габровският предприемач Мирослав Хинков, който отивал на отмора със фамилията си
17 юли 2018
Мутрите не са изчезнали, Министерство на вътрешните работи не се бори с тях и крие сигналите

IT експертът Иво Мирчев описа във " Facebook " за конфликта си с мутри и несъответстващата реакция на полицията
24 апр 2018
Затегнете коланите, корупция на пътя

Преди половин година страната даде обещание, че ще следи за използването на колани в рейсовете. Днешната злополука на " Юнион Ивкони " сподели, че по-скоро не го прави
13 апр 2018 България отделя най-вече средства за публичния ред и сигурност по отношение на останалите страни в Централна и Източна Европа, само че разноските на тези системи са неефективни. Хората нямат доверие на чиновниците на реда, а самите служители на реда и пожарникари са лимитирани поради неприятно качество на оборудването, несъразмерната бумащина и спомагателните отговорности, които поемат вследствие на честите промени на законодателството. Това са главните недостатъци в системата на Министерство на вътрешните работи, които Световната банка показва в собствен отчет по поръчка на Министерството на финансите. От интернационалната институция дават и съответни рекомендации по какъв начин системата да се усъвършенства.

От отчета излиза наяве още, че казусът е не размерът на средствата в системата, а какъв брой малко от тях се употребяват за действително усъвършенстване на качеството на работа. Което не е устойчива тактика в дълготраен проект. Експертите от банката предлагат вниманието на страната да се насочи към три предпочитани сфери, които имат потребност от промени: потреблението на фрагментите, разноските за поддръжка и съоръжение, политиките за възнагражденията.

Служителите

От отчета на банката излиза наяве, че работещите в бранш " Сигурност " не са разпределени дейно. Броят на служителите на реда в България е задоволително огромен, показват специалистите - на 100 хиляди души от популацията се падат по 312 чиновници на реда (при 313 приблизително за Европа), само че чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които се занимават с административни действия, са прекалено много. Проблемът идва от организацията на работа - Министерство на вътрешните работи е комплицирана конструкция, с обособени бюджетни единици по функционалности и области, всяка със своя администрация.

Тази административна конструкция може да се смали, услугите да се споделят, а ефикасните практики да се предават по-лесно от една област на друга. Така чиновниците ще изразходват " по-малко време за административни действия и повече за битка с престъпността ", показват от банката. За задачата е необходим мониторинг на самото качество на работа, а е целесъобразно то да се обвърже с бюджетните разноски.

Докладът дава съответен образец с териториалните звена на дирекция " Жандармерия " и тези на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", където има опция да се обединят и споделят част от административните услуги, които се оферират.

Възнагражденията

" Противно на публичното мнение, полицейските заплати в България не наподобяват ниски ", разясняват от Световната банка. Ако се вземат поради разликите в приходите на човек от популацията, полицейските заплати са на равнищата в Швеция и Словения, прибавят специалистите. По данни на банката междинната месечна заплата на чиновник на Министерство на вътрешните работи доближава съвсем 1.8 хиляди лева през 2016 година, главно поради обществените придобивки, които огромна част от бранша получава поради високорисковия сан на работата ( " въпреки че доста от тях не правят работа с висок риск ", прибавят експертите). Успоредно с това над 13% от позициите в Министерство на вътрешните работи не са запълнени, което кара хората от системата да поемат спомагателна работа. Очаквано, половината от свободните позиции са нископлатени, с малко благоприятни условия за покачване.

Едно решение на проблемите с възнагражденията е прекласифицирането на административните действия като такива с по-нисък риск. Експертите също обръщат внимание на опцията да се усили наложителният трудов стаж, нужен за пенсиониране, както и да се понижат обществените придобивки.

Парите за поддръжка

Разходите, които Министерство на вътрешните работи отделя за поддръжка, са сходни на равнищата в другите страни в района. И тук обаче казусът е в метода, по който се разпределят. Парите за поддръжка са едвам към 12% от общите разноски, до момента в който главното разходно перо в системата - възнагражденията за личния състав, заемат 85%. В същото време процесът на възлагане на публични поръчки е " фрагментиран и слаб ", липсва обмисляне, а резултатът е прекомерно скъпи комунални услуги и лимитирани благоприятни условия за покупка на съвременно съоръжение и технологии. Същевременно наличните активи не се употребяват дейно - съгласно данните на банката в Кюстендил да вземем за пример 29% от колите и технологиите не се употребяват дейно.

Тук рекомендацията на банката е смяна на договорите за доставка на комунални услуги (което секторът към този момент е почнал да прави, регистрират специалистите в доклада) и консолидацията на неизползвани терени. Тоест коли и технологии могат да се споделят, наемат, продават и това да става по отношение на резултатите от постоянни оценки на успеваемостта на обособените звена в системата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР