Служителите на ОП „Градини и паркове“ се грижат за растенията

...
Служителите на ОП „Градини и паркове“ се грижат за растенията
Коментари Харесай

Магьосниците, които правят Пловдив неповторим: 30 градинари ...

Служителите на Оперативна програма „ Градини и паркове “ се грижат за растенията в оранжериите и разсаждането им по булеварди, паркове и градини

Атрактивни фигури от бегонии в Цар-Симеоновата градина, петунии, върбинки и винка по Главната и над 100 000 рози по булевардите красят Пловдив в разгара на лятото. Цветята са разпръснати из 102 кв.км повърхност, върху която се простира градът. За да са свежи, растенията се подменят два пъти в годината - напролет и през есента. Засадените през май бегонии, петунии, ирезине и колеус през октомври ще правят отстъпка своето място на теменужки и парички. Всичко това обаче изисква доста грижи и старания.

И грижата за всичките над 3 милиона е поверена в ръцете на тридесет чиновници на Общинското дружество „ Градини и паркове “. Те работят в оранжериите и полетата с доста обич и копнеж. Разсадникът се простира върху 270 дка, само че се употребяват единствено 140 дка от тях.

А тайните на красивите пловдивски градинки пази ограда от ковано желязо, която опасва парцела на Рогошко шосе. Зад портите й, в разгара на лятото, работата кипи със страшна мощ. Седнали на пейките сред оранжериите, Янка и нейните сътрудници приготвят резниците.

„ Ще ги кореним, откакто се вкоренят, ги прехвърляме в саксия и се доотглеждат. Ако има потребност за попълване в градинките, може да се заложи след месец. Ако не - зимата ги прибираме в оранжерия, там се доотглеждат още веднъж и по същия метод режем “, изяснява Янка, до момента в който прави резници от ирезине и колеус.



Научаваме от нея още, че колеусът е по-капризен от ирезинето. Той не устоя на мраз и се нуждае от повече слънце и по-топло време. И двата типа цветя обаче при рухването на първите слани се прибират в оранжериите, които в този момент са празни.

През април обаче тук няма и педя свободно място

За да оцелеят цветята през зимата, в парника се поддържа температура над 8 градуса. Масите за цветя там са майсторени от ръцете на чиновниците. „ Разсадникът разполага с 12 оранжерии, 6 от които са отопляеми “, коментира шефът на общинското дружество Веселин Козарев и се обръща към Янка: „ Добре че сте вие, да сте живи и здрави “.

Веднага след мястото за обработка на резниците се намира площта, върху която се отглежда чемширът, а до него са и шареният лигуструм, и дървесната ружа. Сред лехите се вижда и красивата вечнозелена магнолия.

А

гордостта на разсадника са чинарите.

„ Отглеждаме ги още от семе. Първо засаждаме семето в земята, а когато стартира да пониква, го прехвърляме в саксия. След като пораснат 40-50 см, още веднъж ги засаждаме в земята и когато доближат над 2 метра, ги засаждаме в градска среда “, изяснява Веселин Козарев. Те обаче не могат да бъдат вкоренени на всички места. Причината е, че чинарът е огромно дърво и изисква разстояние от другата растителност сред 6 и 8 метра. От общинското дружество възнамеряват, когато пораснат чинарите в разсадника, да подменят част от дърветата по ул. „ Иван Вазов “ и бул. „ Руски “, както и да залесят нови места с тях.



Веселин Козарев отиде до индийския люляк, подуши дървото и си спомни детските години, когато е късал люлякови клончета

Агрономите отглеждат още явор и липа. Докато на липата й трябват единствено 2 години, с цел да бъде засадена в градска среда, то яворът изисква по-дълго време да се поставят грижи за него - 5 години. Една туя коства сред 30 и 100 лв. на пазара според от размера, а ние сме я купили на разсад за 1,60 лв., изяснява Веселин Козарев.

Своето място в разсадника е намерило и декоративното дърво - рустифина. То е ниско и от него излизат доста издънки, по тази причина на чиновниците на Оперативна програма „ Градини и паркове " им се постанова постоянно да ги почистват. Агрономите се грижат и за кълбовидни и смарагдови туи, бял и черен бор, елхички и индийски люляк.

„ Листно-декоративните ни растения са доста характерни за гледане, тъй като на слънце изгарят, само че и не обичат да се поливат от горната страна. Трябва да се разрохкват, с цел да може да влезе О2 “, споделя Петър Козарев, който към този момент 20 години се развива в сферата. Завършил е ландшафтна архитектура, а по цветята и фиданките се запалил от дядо си и майка си, които са микробиолог и агроном растителна отбрана. Преди да стартира да работи в разсадника, е отговарял за огромните дървета в регион " Северен ".



100 000 рози са засадени по пловдивските булеварди

" Цветята и фиданките са нежни същества, изискват повече внимание от зеленчуците " -

прибавя Петър Козарев.

Според него общинското дружество разполага със страхотни градинари. А кметът Здравко Димитров постоянно пита - не е ли време разсадникът да излезе на свободния пазар и да конкурира частните. За задачата е нужна законодателна смяна, която да разреши на Оперативна програма да търгува. Защото в случай че самото то се трансформира в комерсиално сдружение, няма да може да употребява запас от общинския бюджет. А поддържането на зелените дробове и цветните килими е скъпа и комплицирана работа.

Купуваме фиданки за двора, за градинката до блока - подаряват



Цветята и фиданките, които отглеждат от Оперативна програма „ Градини и паркове “, могат да бъдат закупени от сдружението и да бъдат посадени в частен двор. Това е регламентирано с общинска разпоредба. До нея се стигна, откакто преди години предприятието е имало свръхпроизводство на растения, само че няма право да прави комерсиална активност. В същото време към чиновниците са били отправяни редица запитвания дали могат да бъдат закупени растения от тях. Така, с цел да не се стига до такива обстановки още веднъж, търгуването се регламентира и се приготви ценова листа. Фиданките и цветята могат да бъдат закупени единствено в случай че потребностите на града са задоволени, изясняват от общинското дружество.

В същото време, в случай че жители изискат да засадят пред блока си фиданка, то от " Градини и паркове " им я дават безплатно. Помагат им и с развъждането, само че жителите поемат отговорността за поливането. Именно напояването е едно от най-големите провокации пред сдружението. „ Гледаме да засаждаме цветя, шубраци, дървета там, където имаме поливни системи, тъй като климатът се промени доста - летните температури се покачиха, а ние нямаме опция да наваксаме с поливането “, споделя Веселин Козарев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР