Служителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър излязоха на

...
Служителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър излязоха на
Коментари Харесай

Служители от кадастъра във Враца излязоха на протест за по-високи заплати

Служителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър излязоха на едночасова предупредителна стачка през днешния ден.

Причината е ниското възнаграждение и доста високата натовареност. Исканията им са за най-малко 20 % нарастване на средствата за работна заплата, като нарастването да има ретроактивно деяние и да влезе в действие от началото на този месец.

„ Работещите в АГКК са експерти с висока подготовка – инженери, геодезисти. Резултатът от тяхната работа касае директно българското обществото по повод основаване и даване на информация за точното пространствено разположение и неповторима идентификация на недвижимите парцели и е в основата на ръководството на собствеността и ефикасния пазар на недвижимости, и всичко обвързвано с тяхното придобиване, притежание и прилагане, с осъществяване на капиталовите планове и планове в държавни, общински и частни парцели. Недопустимо е да продължава омаловажаването на подобен тясно професионален труд от страна на страната, неприемливо е оценката на подобен труд да е под 1000 лева бруто! Високата степен на натоварване и получаваното ниско заплащане са причина за текучество на скъпи, подготвени специалисти. Ниското равнище на възнаграждение прави АГКК неконкурентоспособна на пазара на труда. Това е справедлива причина за затрудняване работата на единствената национална административна конструкция, създаваща и поддържаща в настоящо положение на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България “, изясняват стачкуващите.

За дълго неглижираните съществени дефицити по повод накадровата обезпеченостибезпрецедентно ниските равнища на работните заплатина чиновниците в АГКК от КТ„ Подркепа “ са алармирали още през май Министерствата на финансите, на районното развиване и благоустройството, на електронното ръководство и заместител министър-председателя по ефикасното ръководство, само че ограничения не са взети.

В писмото на Кремена Атанасова – зам. ръководител на Синдиката на административните чиновници ”ПОДКРЕПА ” се показва, че „ Агенцията се оказва една от дребното, а може би и единствената конструкция без спомагателен бюджет за каквато и да е актуализация на заплащането за 2022 година АГКК не бе включена и в листата за нарастване на заплатите на рабтещите в рискова среда в изискванията на пандемия, макар, че чиновниците на гишета, обслужваха жители с не по-малък риск за здравето “.

Липсата на реакция от страна на ръководещите докара до инициране на подписка за предприемане на протестни дейности подкрепена от 70% от списъчния състав.

Работещите в АГКК са безапелационни, че ще отстояват настояванията си до край и при положение, че не бъдат чути ще преустановят работа и ще разгласят безсрочни протестни дейности.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР