Служителите искат 4-дневна работна седмица, работодателите не.Петдневната работна седмица е

...
Служителите искат 4-дневна работна седмица, работодателите не.Петдневната работна седмица е
Коментари Харесай

Служителите искат 4-дневна работна седмица, работодателите не

Служителите желаят 4-дневна работна седмица, работодателите не.

Петдневната работна седмица е заложена в трудовото законодателство на Съединените щати от 80 години, като обстановката е сходна и в множеството европейски страни.

Оказва се обаче, че болшинството от хората желаят да преминат към четиридневна работна седмица, съгласно ново изследване на Bentley University – Gallup, представено от електронното издание Entrepreneur.

Според анкета, извършена в Съединени американски щати, 77% от служащите поддържат мнението,

че въвеждането на четиридневна 40-часова работна седмица би имало положителен резултат върху тяхното професионално задоволство.

У нас работната седмица също е 5 дневна. Работници обаче липсват.

Над 190 000. Толкова се чака да бъдат свободните работни места за тази година.  Въпреки че огромна част от тях не се дължат на нови позиции, а на заместващо търсене, намирането на квалифицирана работна ръка става все по-трудно за работодателите, пресмятат от Агенцията по заетостта, демонстрира разбор на „ Числата на седмицата “.

„ Няма хора! ” . Вече чуваме тази фраза от устата на от ден на ден работодатели, а усложненията, които срещат при намирането на квалифицирана работна ръка,

се удостоверяват и от скорошно проучване на Агенцията по заетостта.

Прогнозите, за жалост са, че това ще продължи най-малко в идващите няколко години. Но за какво? Според работодателите, от една страна заради неналичието на професионални умения, само че от друга – заради неналичието на персонални качества. Доброто обучение и подготовка, владеенето на непознат език и цифровите компетентности, несъмнено са значими, само че не по-малко значими за тях са мотивацията, дисциплината и уменията за работа в екип, да вземем за пример.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР