Служители от редица общински и държавни администрации от Пловдив и

...
Служители от редица общински и държавни администрации от Пловдив и
Коментари Харесай

Представят платформата за достъп до обществена информация

Служители от редица общински и държавни администрации от Пловдив и района се срещнаха с новата система за даване на достъп до социална информация. Платформата трябваше да проработи още през 2017 година, само че провеждането на процедурите по избиране на снабдител и тестванията са забавили стартирането на цифровата услуга.

Функционалността и опциите както за администрацията, по този начин и за жителите показа Красимир Божанов - шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията “ към Министерски съвет.

Той уточни редицата плюсове от дигитализирането на този тип услуги. Едно от най-важните преимущества на новата усуга е опцията жители или юридически лица да получат мечтаната от тях обществена информация.

Самата платформа има два обособени модула. Първият е по този начин нареченият “Портал за отворени данни, който събира в себе си стотици обществени регистри на всички държавни структури, общини и организации. Голямата оригиналност обаче е главната част на платформата, която ще даде късмет на жителите напълно електронно да насочат своите поръчки до институциите. До 14 юли всяка държавна или общинска конструкция ще би трябвало да съобщи админ на системата, който ще качва и поддържа данните на съответната администрация в общия указател и ще обработва получените претенции.

Гражданите ще поддават претенции с три оптимално улеснени стъпки - попълване на заявление, избор на институциа, до която ще е адресирано, и изпращане. Изпратените претенции автоматизирано ще попадат в деловодната система на съответната институция и ще получават входящ номер. Срока за отговор на всяко искане остава неизменен, както е и все още - 14 дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР