Служители на Националния осигурителен институт разкри нова схема за източване

...
Служители на Националния осигурителен институт разкри нова схема за източване
Коментари Харесай

НОИ разкри поредна схема за източване на общественото осигуряване

Служители на Националния застрахователен институт разкри нова скица за източване на фондовете на публичното обезпечаване , написа БНР.

От Национален осигурителен институт по-късно подават сигнал до Министерство на вътрешните работи, което работи по определяне на случая.

Първоначално в системата на Национален осигурителен институт постъпва сигнал за компания призрак с фиктивно обезпечени служащи . За един от тях е поискано заплащане на обезщетение за болест в огромен размер. След инспекция се открива, че сдружението, което обезпечава лицето, не превежда осигурителни вноски, притежателят е малоимотен и необразован, няма регистрирани фискални устройства и няма търговски обект. Георги Терзийски от Национален осигурителен институт изяснява:

" Чрез разбора на данните се доближава до огромен кръг от търговски сдружения и лица, които са притежатели на капитала на доста сдружения , приблизително по 20, а имаме и случаи, в които един човек " има " 100 компании. В един от случаите е открит цялостен парадокс да се подават данни за обезпечаване месеци след гибелта на титуляра на дипломиран електронен автограф, който е едноличен притежател и шеф на съответната компания ".

От Национален осигурителен институт подават сигнал до Министерство на вътрешните работи . Задържани и разпитани са над 20 лица . Някои от тях признават, че не са работили във компаниите. Разпитани счетоводители прознават, че са назначавали хора, които не са работили. Някои разпитани са откровенно сюрпризирани от новината, че са притежатели на компании. В резултат на подхванатите дейности се стопират и не се възвръщат нерегламентирани заплащания на стойност към 400 000 лева

" Всъщност значимото е превантивният резултат за бъдещи опити за нарушавания ", изясни още Терзийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР