Служител на индийското правителство е ръководил неуспешен заговор за убийството

...
Служител на индийското правителство е ръководил неуспешен заговор за убийството
Коментари Харесай

САЩ свърза служител на индийското правителство със заговор за убийство

Служител на индийското държавно управление е управлявал несполучлив скрит план за убийството на сикхски сепаратист на територията на Съединени американски щати . Това оповестиха от американското министерство на правораздаването като оповестиха обвиняванията против уредника на опита за ликвидиране, оповестява " Ройтерс ".

От прокуратурата в Манхатън обявиха, че 52-годишният Никхил Гупта е работил с въпросния индийски държавен чиновник по заговора за убийството на гражданин на Ню Йорк, който се застъпвал за суверенна сикхска страна в Северна Индия. Отговорностите на неназования чиновник включват сигурност и разузнаване.

В отговор на обвиняването през днешния ден Индия изрази угриженост, че един от нейните държавни чиновници е обвързван със заговора. Страната се разграничи от дейностите му, защото е срещу държавната политика. Прокурорите не назоваха името на индийския чиновник . Според Съединени американски щати заговорът е бил против Гурпатвант Сингх Паннун , двоен жител на Съединените щати и Канада.

Никхил Гупта беше задържан от чешките управляващи през юни и чака екстрадиция. Той не беше открит за коментар.
 Индийската съпротива упреква държавното управление, че се пробва да ги хакне
Индийската съпротива упреква държавното управление, че се пробва да ги хакне

Твърдят, че са получили предупредителни известия от Apple, че са набелязани от спонсорирани от страната нападатели

Според американските прокурори индийският чиновник е вербувал Гупта през май 2023 година , с цел да провежда убийството. Гупта преди този момент е споделил на служителя, че е взел участие в трафик на опиати и оръжия, споделиха прокурорите.

След това Гупта се обърнал към човек, който е считал за незаконен помощник, за помощ при наемането на палач. Оказва се обаче, че този помощник в действителност е сътрудник под прикритие на Администрацията за битка с опиатите на Съединени американски щати (DEA) , описаха прокурорите.

В деня откакто Ниджар беше погубен, Гупта писа на сътрудника под прикритие на DEA, че Ниджар " също беше задачата " и " имаме толкоз доста цели ".

Гупта е изправен пред две обвинявания за наемно ликвидиране и скрит план за наемно ликвидиране . Грози го оптималната присъда от 20 години, в случай че бъде приет за отговорен.
 Индия пусна още веднъж спрените туристически и бизнес електронни визи за канадци
Индия пусна още веднъж спрените туристически и бизнес електронни визи за канадци

Не се чака връзките сред двете страни да се подобрят доста в близко бъдеще

Новината за случая идва два месеца откакто Канада съобщи, че има " достоверни " изказвания, свързващи индийски сътрудници с убийството през юни на, в предградие на Ванкувър,.

В сряда Деймиън Уилямс, висшият федерален прокурор в Манхатън, съобщи: " Обвиняемият е заговорничил от Индия да убие тъкмо тук, в Ню Йорк, жител на Съединени американски щати от индийски генезис, който обществено се е застъпвал за основаването на суверенна страна за сикхите ".

Индийският чиновник е разказан в обвързваното обвиняване като " старши полеви офицер " с отговорности за " ръководство на сигурността " и " разузнаване ", нает от индийското държавно управление, който " управлява заговора от Индия ".

Обвиненията идват, откакто почитан чиновник на администрацията на Байдън сподели предходната седмица, че на сикхски сепаратист в Съединените щати и предизвести Индия за опасения, че държавното управление в Ню Делхи е забъркано.

 Индия и Съединени американски щати разискват усилване на съдействието посред им
Индия и Съединени американски щати разискват усилване на съдействието посред им

Държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и министъра на защитата Лойд Остин се срещнаха с техните индийски сътрудници

Байдън е заръчал на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс да се свърже с индийския си сътрудник, след което да отиде до Индия, с цел да съобщи известие, че " няма да толерираме сходни действия и че чакаме виновните да бъдат подведени под цялостна отговорност ", сподели почитан американски чиновник в сряда.

Байдън повдигна въпроса и пред индийския министър председател Нарендра Моди по време на срещата на върха на Г-20, където той " акцентира сериозността на този въпрос и евентуалните последствия за нашите двустранни връзки, в случай че сходни закани продължат ", сподели служителят.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и държавният секретар Антъни Блинкен също разискаха въпроса с външния министър на Индия.

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс също пътува до Индия, с цел да помогне на държавното управление във вътрешно следствие, сподели служителят.
 8 индийци упрекнати в шпионаж за Израел, наказани на гибел в Катар
8 индийци упрекнати в шпионаж за Израел, наказани на гибел в Катар

Ню Делхи съобщи, че отдава " огромно значение на този случай " и ще " се заеме с присъдата с управляващите на Катар "

Въпросът е извънредно внимателен както за Индия, по този начин и за администрацията на Байдън , защото те се пробват да изградят по-тесни връзки на фона на засиленото развиване на Китай, който и двете страни възприемат като опасност.

Беше " въпрос на безпокойствие ", че чиновник на индийското държавно управление е обвързван със заговора, сподели представителят на външното министерство Ариндам Багчи в четвъртък, добавяйки: " Това също опонира на държавната политика ".

В сряда Индия съобщи, че, изразени от Съединени американски щати, и ще предприеме " нужните следващи дейности " по констатациите на панел, основан на 18 ноември.

Багчи отхвърли детайлности по следствието.

Адриен Уотсън, представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, сподели, че откакто обвиненият " правдиво уточни ", че е бил ориентиран от чиновник на индийското държавно управление, " ние приехме тази информация доста съществено и се включихме в директни диалози с индийското държавно управление на най-високо равнище с цел да изразим нашата угриженост. "

" Правителството на Индия беше ясно с нас, че одобряват това съществено и ще проверяват ", посочи тя и добави: " Ще продължим да чакаме отговорност от държавното управление на Индия въз основа на резултатите от техните следствия. "

В изказване след повдигането на обвиняването, Паннун посочи пред " Ройтерс ", че хипотетичният опит за убийството му е " фрапантен случай на транснационален тероризъм от страна на Индия , трансформирал се в предизвикателство за суверенитета на Америка и опасност за свободата на словото и демокрацията ".
 Напрежението сред Индия и Канада не се чака да заплаши комерсиалните им връзки
Напрежението сред Индия и Канада не се чака да заплаши комерсиалните им връзки

Правителството на Индия няма проекти да постанова ограничавания върху вноса или вложенията от Отава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР