Крепостта Русокастро“ е била намерена едва преди около 10-ина години

...
Крепостта Русокастро“ е била намерена едва преди около 10-ина години
Коментари Харесай

Пурпурната крепост на Югоизтока: Каква е историята на „Русокастро“, издигната на непристъпен хълм

Крепостта „ Русокастро “ е била открита едвам преди към 10-ина години и към момента не е проучена напълно . Със сигурност се знае, че допреди 600 години  е била най-могъщият пазач на границата ни с Византия. На това място Средновековна България е удържала последната си военна победа преди да падне под турска власт. Името на античната цитадела идва от алените скали , от които е построена, показват от „ Зелена Странджа “, които.

От сдружението цитират историци във Фейсбук обява, съгласно които военачалникът , избрал мястото за крепостта, е бил ослепителен пълководец . „ Русокастро “ е издигната върху непроходим рид, от който може да се управлява цялата местност до хоризонта . Откъдето и да се зададе армия, тя нямало по какъв начин да остане незабелязана. Затова и крепостта е имала славата на непревзимаема .

Дебелината на оживелите крепостни стени е сред 2 и 2,5 метра. Те са опасвали към 15 дка повърхност . От голямата врата с две порти е оживяла единствено лявата половина и съгласно специалистите тя няма различен аналог у нас.

На 18 юли 1332 година „ Русокастро “ става сцена на грандиозна борба , приключила с разгромяваща победа на българския цар Иван Александър над византийската войска, предвождана от император Андроник. Вражеските войски са разрушени, само че единствено един век по-късно идва и краят на славата на „ Русокастро “ . Непревземаемата цитадела е разрушена до основи при османските походи през 1443 година, осведомят още от „ Зелена Странджа “.

В крепостта се е намирал манастирът „ Св. Георги “ , чието основаване се отнася към V–VІ век. Върху останките му през 2007 година е възобновена манастирската черква „ Св. Георги Победоносец “ . По пътека, започваща от църквата, може да се стигне до светилището „ Русина дупка “ / “Русин камък “/, ситуирано в дребна карстова пещера. То е основано от траките през второто хилядолетие преди Христа и е отдадено на Богинята майка.

Народното поверие свързва историята на Русина дупка с легендата за хубавата мома Руса , която е била отвлечена от дракон , живеещ в пещерата. След време пастир намерил отрязаната ѝ плитка на канара покрай пещерата. Това било знак, че Руса е станала жена на змея , като е спазила традицията да си отреже косата след женитбата.

Днес на входа на пещерата има едвам видим извор . От него на капки се процежда вода. Местните споделят, че това са сълзите на мома Руса, която и до ден сегашен плаче. Казват, че водата има лечебна мощ .

Разходка за Гергьовден: Средновековна цитадела край Бургас предлага необикновено премеждие

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР