Служебното правителство започва писането на закон за приемането на еврото.

...
Служебното правителство започва писането на закон за приемането на еврото.
Коментари Харесай

Пеканов: Стартираме подготовката на закон за приемане на еврото

Служебното държавно управление стартира писането на закон за приемането на еврото. Вицепремиерът в служебния кабинет Атанас Пеканов става член на Съвета за подготовка на България за участие в Еврозоната. Това разгласи самият той след съвещанието на Министерския съвет където е взето това решение.  

Документът ще бъде входиран в идващото национално заседание.

„ Искаме процесите да продължат без забавяния, нито прекъсвания “, сподели Пеканов и напомни, че към този момент има признат проект за приемане на еврото от 1 януари 2024 година

„ Ще има специфични акция и ограничения, тъй че влизането в еврозоната да не сбъдне неоснователните страхове за повдигане на цените “, уточни той.

Служебният вицепремиер акцентира, че за страната ни остава приоритет участието ни и в Шенген.

Той означи, че една от най-важните работни групи в съвета е тази за „ Защита на потребителите ”.

„ Тя би трябвало да обезпечи, че са готови всички процеси по бъдещото двойно обозначаване на цените, контролът по замяната на цените от лв. в евро “, уточни  Пеканов.

Той разяснява и информацията на Министерство на финансите, че страната ни към този момент е подала първото искане за заплащане по Плана за възобновяване. Това е станало, откакто са били поправени част от плановете, оставени от предходното държавно управление.

„ Парите по проекта няма да се употребяват за попълване на дупки в бюджета, а за финансиране на планове, ангажира се Пеканов. С задатъка от Брюксел ще започва санирането на домове и обществени здания за 2 милиарда лева, софтуерното възобновяване на бизнеса и планове в превоза “, изброи вицепремиерът.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР