Служебното правителство ще проучва възможностите за изграждане на нефтопровод между

...
Служебното правителство ще проучва възможностите за изграждане на нефтопровод между
Коментари Харесай

Правителството ще проучва възможността за нефтопровод между Александруполис и Бургас

Служебното държавно управление ще изследва опциите за създаване на нефтопровод сред Александруполис и Бургас , по който да се придвижва петрол от неруски източници. Това излиза наяве от решение на Министерския съвет от сряда.

Идеята за нефтопровод сред Бургас и Александруполис беше инициирана от Русия преди към 20 години. Тогавашните планове бяха за създаване на връзка, по която от Русия да транспортира нефт до европейските пазари. Тези проекти не бяха осъществени.

Преди седмици президентът Румен Радев на концепцията за нефтопровод сред Бургас и Александруполис, който обаче да се употребява в противоположната посока и да придвижва нефт от Гърция към България. По думите на Радев задачата е да не се стига до затварянето на " основно дружество за българската стопанска система ", растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им.

С решението си в сряда Министерският съвет утвърди Меморандум за съгласие сред енергийните министерства на България и Гърция. Той планува двете страни да си сътрудничат при изследването на разновидности за " осъществяване на инфраструктурен план за транспорт на недопечен нефт от неруски източници " от гръцкото пристанище Александруполис до региона на Бургас.

Идеята е потенциалът на нефтопровод " да обезпечава като най-малко цялостна подмяна на вноса на съветски недопечен петрол в България по море от различни източници ", написа в формалното известие.

Документът, утвърден от служебното държавно управление, планува още основаването на специфична работна група с присъединяване на представители на Министерството на енергетиката на България и на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция.

Освен това в сряда държавното управление одобри утвърди и още един меморандума за енергийно съдействие сред България и Гърция. Той ще разреши на гръцки газови снабдители да резервират потенциал от българското газохранилище в Чирен, а на български – да получат слотове за разтоварване на полутечен газ на гръцки терминали.

Споразумението, което следва да бъде подписано, а по-късно и утвърдено в българския парламент, е в осъществяване на европейския правилник от юни 2022 година, съгласно който всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на нейна територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване в друга страна от Европейски Съюз.

Гърция няма газохранилища и България е най-близката страна с такова, в което може да се съхраняват наложителните ресурси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР