Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната

...
Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще предложи 770 лв. минимална заплата от 1 януари

Служебното държавно управление ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната на 710 лева от 1 април, да се усили на 770 лева от 1 януари 2023 година Това съобщи служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров в сряда.
Правителството счита да предложи и собствен вид за механизъм за автоматизирано установяване на минималната заплата, съгласно който тя ще е равна на 50% от междинната работна заплата за миналата година. Именно по тази формула тя ще излезе към 770 лева, сочат сметките на общественото министерство.
Лазаров изясни, че е водена полемика за смяна на размера на минималната работна заплата.
"По отношение на правилата, на това на какво би трябвало да дава отговор минималната работна заплата, ние сме водили полемика. Тя е обвързвана с инструкция за съответни работни заплати. Тази инструкция не е призната, само че ние стартирахме полемика много по-рано ", сподели той.
"Независимо от всичко ние ще продължим полемиката с нашите обществени сътрудници, ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от междинната работна заплата по отношение на предходната година. Това е в границите на 770 лв. ", сподели той.
Лазаров изясни, че това е базов вид на разискване на този стадий, само че с цел да стане факт, първо би трябвало да се разиска със обществените сътрудници, а по-късно да залегне в Бюджет 2023.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР