Служебното правителство ще направи вариант на бюджет в края на

...
Служебното правителство ще направи вариант на бюджет в края на
Коментари Харесай

Служебното правителство ще направи вариант на бюджет в края на мандата си

Служебното държавно управление ще направи вид на бюджет в края на мандата си. Основната ни задача в този момент е да организираме провеждането на почтени и транспарантни избори.

Това съобщи в предаването „ Събуди се “ служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той добави, че бюджетът, който ще предложи кабинетът, ще отразява и досегашната политика на служебното държавно управление – ще има забележителен растеж в обществените разноски.

Лазаров напомни, че по предложение на първия длъжностен кабинет на Гълъб Донев има 20-процентно нарастване на минималната работна заплата (МРЗ) на годишна база и нарастване на прага на беднотия с 22 %.

В огромна част от държавните институции бяха подхванати дейности за равнене на изоставащи заплати, сподели Лазаров и уточни, че сега се ползва законът за удължено деяние на остарелия бюджет. По думите му в частния бранш нарастването на заплатите за последното тримесечие на предходната година е достигнало 14,7 %.

В последните месеци държавното управление предприе поредност действия, ориентирани към нивото на цените, беше занимателен растежът на инфлацията и към края на годината тя беше 16,9 %, до момента в който през годината имаше равнища към 20 на 100, изясни общественият министър.

Предприехме и деяние за смяна на механизма на обществено подкрепяне, по този начин по-голям брой лица ще бъдат обхванати от обществени помощи. В момента сме обхванали към 60 000 души приблизително месечно, с новите регламенти ще достигнем към 100 000 души, сподели Лазаров.

Министърът разяснява и признатото в края на 48-ото Народно заседание решение минималната работна заплата да е 50% от междинната. Според Лазаров този автоматизъм не отразява директивата за минимални работни заплати на Европейския съюз и по тази причина синдикати и работодатели имат право да са недоволни. По думите му това не е бил най-важният законопроект, който да бъде признат незабавно в границите на този парламент. В последната минута бе изменен механизмът и както виждате, никой не е удовлетворен – нито синдикатите, нито работодателите, разяснява Лазаров. Според него МРЗ е главен обществен и стопански индикатор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР