Служебният външен министър Николай Милков каза, че има безпрецедентно увеличаване

...
Служебният външен министър Николай Милков каза, че има безпрецедентно увеличаване
Коментари Харесай

Външният министър съобщи за безпрецедентно увеличаване на руските хибридни атаки

Служебният външен министър Николай Милков сподели, че има невиждано увеличение на съветски хибридни офанзиви, ориентирани към България.

Това бяха част от думите му при откриването на конференцията „ Отговор на провокациите във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на съветските хибридни действия “, проведена от Софийския конгрес за сигурност .

" Паралелно с съветските нападателни военни дейности сме изправени пред невиждано увеличение на другите хибридни офанзиви, ориентирани към подкопаване на устойчивостта на България и оттова на нашите демократични полезности и процеси ", сподели Милков, представен от Българска телеграфна агенция.

Той приказва намерено за тази заплаха на фона на непрекъснатата позиция на премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев, назначил служебното държавно управление, че не би трябвало да бъде изпращана военна помощ за Украйна за войната, която Русия води с нея към този момент повече от година.

В началото на април в и Въоръжените сили на България за 2022 година се говореше за съветски хакерски атаки " в комбиниране с други хибридни дейности, огромни дезинформационни акции и опити за провокиране на обществено неодобрение и миграционни процеси, диверсии и саботажи ". Това беше разказано като опасност за национална сигурност.

В също се споделяше, че Русия заплашва националната сигурност на България със стартирана от средата на 2021 година огромна хибридна акция, целяща преустановяване разширението на НАТО на изток и опазване на съветското въздействие в прилежащи страни.

Според външния министър " съветската експанзия, която се реализира в непосредствена непосредственост до границите на България, съставлява жестоко нарушаване на интернационалния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на интернационална сигурност ".

По думите му това е довело до значими последствия за публично политическия живот – в това число и в България.

Милков добави, че " Русия употребява цялостен боеприпас от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и главните хранителни доставки и кибердейности на надзор върху чувствителни технологии ". Също по този начин, съгласно него, има " невиждано усилване на пропагандата, ориентирана към вътрешнополитическа дестабилизация – провокиране на неодобрение и понижаване на солидарността с Украйна ".

Милков означи, че всичко това е довело до фундаментално изменена среда за сигурност и принудило НАТО и Европейски Съюз да подхващат избрани реакции. Той уточни, че 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита към този момент се приема като най-малко в Алианса, а през идната година България ще реализира този предел на военни разноски.

" Дебатът се инструментализира, елементаризира, употребява се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря опцията за повече и по-зловредни хибридни въздействия, когато такива са налице ", сподели още Николай Милков.

Според министъра нещата мощно са се задълбочили през последните две години, през които се намираме в непрекъсната предизборна обстановка. По думите му се дълбаят се разграничителни линии, които не съществуват по този начин, както се разказват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР