Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската

...
Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската
Коментари Харесай

Янев пред посланика на Русия: Искаме равнопоставени отношения

Служебният министър председател Стефан Янев организира среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Във фокуса на диалога бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа.

В рамките на срещата министър председателят Янев акцентира, че България желае да развива връзки с Русия, основани на равнопоставен политически разговор и градивно съдействие по всички въпроси от съвместен интерес. В този подтекст дипломат Митрофанова приветства развиването на прагматични стопански планове от общ интерес и изгода за двете страни. 

В хода на диалога бе разисквана опцията данните от „ черната кутия “ на авариралия аероплан МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на съветската корпорация РСК „ МиГ “ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването към този момент са уредени и български военни ще могат да транспортират „ черната кутия “ в околните дни.

В последната година връзките сред двете страни са обтегнати. В края на април България разгласи следващ съветски посланик за личност нон грата, откакто преди този момент прокуратурата заяви, че четири гърмежа на военни хранилища в България през последните 10 години евентуално са били осъществени от офицери от съветското военно разузнаване.  Те са имали връзка и с опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Само за година и половина България изгони общо 7 съветски дипломати – предходните по обвиняване, че са шпионирали у нас. 

В отговор на българското решение Москва изгони Николай Панайотов, първи секретар на консулската ни работа към посолството в Москва и Чавдар Христозов, първи секретар на службата по търговско-икономическите въпроси.

През май съветското министерство на външните работи разгласи за личност нон грата още един български посланик.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР