Служебният министър-председател Стефан Янев ще приеме премиера на РС Македония

...
Служебният министър-председател Стефан Янев ще приеме премиера на РС Македония
Коментари Харесай

Заев идва в София с обещания, но без гаранции и решения

Служебният министър-председател Стефан Янев ще одобри премиера на районен съд Македония Зоран Заев, който идва у нас отпред на публична делегация. В центъра на диалозите ще е разрешаване на въпросите свързани със започването на договаряния на Скопие с Европейския съюз, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В навечерието на визитата министър председателят Стефан Янев съобщи, че България няма да поддържа преговорната рамка с районен съд Македония в настоящия й тип. Той акцентира, че няма да създадем взаимни отстъпки с националния си интерес.

От своя страна в деня преди да пристигна у нас Заев сподели, че България е длъжна да поддържа РСМ. През последните дни той неведнъж повтаряше, че откритите въпроси сред двете страни могат да бъдат позволени доста бързо, единствената спънка за това е, че на власт в София е длъжностен кабинет, с чийто представители в този момент идва да договаря.

Заев също по този начин употребява присъединяване си в срещата на върха на НАТО в Брюксел, която се организира в понеделник, за лобиране на македонските ползи. Това бе употребявано за акция от македонските медии. Появиха се изказвания, че при среща на българския президент Румен Радев със стопанина на Белия дом Джо Байдън европейската интеграция на РСМ е била съществена тематика на техния диалог, а също по този начин, че България е била подложена на напън от Вашингтон.

От българското Президентство изрично отхвърлиха пред БГНЕС тези медийни спекулации:

„ Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония не е бил обсъждан по време на късия диалог на президента Румен Радев с президента на Съединени американски щати Джо Байдън “.

Още с встъпването си в служба назначеният от президента длъжностен кабинет даде ясно да се разбере, че няма да има смяна в българската позиция.

„ Рамковата позиция на България за районен съд Македония е призната с консенсус от всички политически сили в Народното събрание. Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи ще бъде направено за продължение на разговора “. Това съобщи служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос на БГНЕС за това ще продължи ли да се придържа служебното държавно управление към досегашната позиция на България за районен съд Македония.

Оттук нататък всичко е в ръцете на формалните представители на РСМ. Те са доста наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква смяна през идващите 2-3 месеца до момента в който трае това служебно държавно управление, добави още Светлан Стоев, който одобри поста от външния министър в оставка Екатерина Захариева на гала в Министерство на външните работи, състояла се на 12 май.

Няколко дни по-късно, на 21 май, министър Стоев повтори тази позиция и при визитата на европейския комисар по разширението Оливер Вархели и на португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва, които след къс престой в София отлетяха за срещи в Скопие. В българската и македонска столици бе препоръчан проект за излизане от създалата се обстановка.

Предложенията на Португалското председателство на Съвета за приемане на преговорната рамка за присъединение на РСМ към Европейски Съюз обаче са безусловно неприемливи за българската страна, тъй като всъщност връщат диалога съвсем година обратно, опонират с основата на българската позиция, отразена в решения на всички български управляващи и подкрепена единомислещо от всички български политически партии. Предложенията на процедура допускат премахването на всевъзможни гаранции за осъществяването на вероятни договорености, което е главен проблем в връзките на районен съд Македония с България и Европейски Съюз като цяло.

Отговаряйки на въпрос на БГНЕС за това по какъв начин са минали диалозите с еврокомисаря и с португалският външен министър, Стоев съобщи: „ Мониторингът от страна на Европейския съюз е гаранцията, че двустранните контракти с районен съд Македония ще бъдат изпълнявани “. Той означи, че възобновяване на разговора с РСМ е тематика номер едно.

Опит за неговото възобновяване бе изработен при взаимното посещаване на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски в Рим и Ватикана. На взаимен брифинг пред базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където папа Адриан Втори освещава книгите на светите братя Кирил и Методий, Пендаровски акцентира в отговор на въпрос на БГНЕС, че „ поддържа до последната писмен знак Договора за добросъседство и другарство “, който двете страни подписаха през 2017 година

България е недоволна от осъществяването на Договора от македонска страна, което на процедура е спряло през последните две години. Особено болен е въпросът за работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която би трябвало да откри решение по какъв начин да честваме общата ни история, а не както интерпретират в Скопие – споделената история. За страдание, липсва прогрес в работата на историците. Те още се намират в Средновековната история, тъй като в Скопие отхвърлят да признаят българския темперамент на страната на цар Самуил. Това естествено пречи да се напредне и да се отиде към персони като Гоце Делчев и битките за национално избавление в края на XIX и началото на ХХ век. Работата на Комисията е значим миг за контракта и от нейния прогрес значително ще зависи и това дали районен съд Македония може да получи „ зелена светлина “ от София за провеждането на първата междуправителствена конференция, което е фактическият старт на договарянията за участие в Европейски Съюз.

И до момента в който София през последните две години повтаряше настойчиво, че няма проблем със актуалната македонска еднаквост и език, само че е срещу смяната на българската еднаквост на хората, които са се декларирали в предишното като българи, от РСМ на най-високо ниво твърдяха тъкмо противоположното. Във всяко изявление на Пендаровски, Заев, Димитров, Мицкоски и други виновни фактори се повтаряше по какъв начин РСМ няма да договаря за македонския идентитет и език.

През последните два месеца към този рефрен се добави и това, че спънка за бързото решение са изборите, а откакто те минаха служебният кабинет... Истинският проблем, обаче, е различен.

Заместник-председателят на Европейската национална партия и евродепутат Андрей Ковачев показва в коментар за БГНЕС, че РСМ не извършва Договора от 2017 година и това е по виновност на ръководещите сега в Скопие.

„ Не е казусът, че има служебно държавно управление в България, както счита Заев. Проблемът е, че Скопие не направи нищо за осъществяването на Договора. Напротив влага в старания да лобира против България и да изопачава българската позиция и да пробва да натиска София “, сподели Ковачев, който е един от най-хубавите познавачи на македонския въпрос.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР